Tűz ütött ki a cseppfolyósított földgáz (LNG) legnagyobb orosz gyártója, a Novatek egyik balti-tengeri termináljában, ahonnan robbanásokat és ukrán drónokat jelentettek. A Finn-öbölben található Uszty-Luga terminál mintegy 170 kilométerre keletre van Szentpétervártól, és a Novatek honlapja szerint stabil gázkondenzátumot dolgoz fel üzemanyaggá, amelyet a kikötőből szállítanak a nemzetközi piacokra.

A Novatek a legnagyobb orosz LNG-gyártó.
Fotó: AFP

Alekszandr Drozsgyenko, a leningrádi terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy a terminálon keletkezett tűznek nem voltak áldozatai, a személyzetet evakuálták. Orosz hírügynökségek beszámolója szerint két tárolótartály és egy szivattyútelep is megsérült, de a tüzet mostanra sikerült megfékezni.

Drozsgyenko nem közölte, hogy mi okozta a tüzet, de 

kisebb orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a helyi lakosok drónokat hallottak, illetve láttak a közelben.

Oroszország és Ukrajna is folyamatosan támadja a másik energetikai infrastruktúráját, hogy fennakadásokat okozzon az ellátási láncokban és a logisztikában. Pénteken dróntámadás érte az ukrán határ közelében lévő Branjszk egyik olajtárolóját, Moszkva szerint kijevi erők az elkövetők. Csütörtökön is beszámoltak egy balti-tengeri orosz terminál elleni akcióról, amely Moszkva szerint sikertelen volt.

Ukrán forrásokból nem kommentálták a Novatek terminálja elleni támadást, és a Reuters egyelőre nem érte el a cég illetékeseit sem.

A jó orosz biztonsági forrásokkal rendelkező Baza hírportál szerint 

három külföldi tanker horgonyzott a tűz közelében,

de károkról nem érkezett hír. A terület vezetőit mindenesetre válságtanácskozásra hívták, és magas riasztási fokozatot vezettek be.

A Novatek a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint 2023 első fél évében 3,4 millió tonna stabil gázkondenzátumot dolgozott fel a komplexumban, ami 0,6 százalékkal több az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.