Két tálib illetékes szerint két utas meghalt, négyen viszont túlélték annak az orosz gépnek a balesetét, amelyik vasárnap zuhant le Afganisztán északkeleti részén, Badaksan tartomány hegyvidéki területén. Hán Mohammed, a tartományi kormányzó irodájának vezetője közölte, hogy a túlélők a tálib képviselőivel vannak.

Taliban security personnel sit near the Qargha lake on the outskirts of Kabul on December 11, 2023. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
Tálibok Kabul közelében (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP

TéliA hatóságok korábban azt közölték, hogy kutatóalakulatokat küldenek a világtól elzárt területre.

Zabiullah Amiri, az észak-afganisztáni tartomány tájékoztatási osztályának vezetője korábban azt mondta, hogy a repülőgép lezuhanásáról a falusiak értesítették a hatóságokat, de a helyszínt nem pontosították.

Badaksan tartomány Tádzsikisztánnal, Kínával és Pakisztánnal határos. 

A baleset a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen történt, amelyet a Hindukus hegyvonulat szel át,

 több mint hétezer méter magas csúcsokkal. A baleseti terület mintegy nyolcórás autóútra van a tartományi fővárostól, Faizabadtól.

Az orosz hatóságok közölték, hogy egy Oroszországban bejegyzett, Falcon 10-es típusú sugárhajtású repülőgépről van szó. Az URA.ru orosz híroldal arról számolt be, hogy a fedélzeten két utas és négyfős személyzet tartózkodott.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint a gép egy bérelt egészségügyi járat, amely az indiai Goa, az üzbegisztáni Taskent és a moszkvai Zsukovszkij repülőtér közötti útvonalon volt szolgálatban.