Akárhogy erőlködnek a német hatóságok, úgy tűnik, nem tudnak túljárni a bevándorlók eszén – derül ki a Bild csütörtökön megjelent cikkéből, amely a menekültek számára kifejlesztett fizetési kártyákkal kapcsolatos anomáliákkal foglalkozik.

A,Refugee,With,A,Payment,Card,(bezahlkarte),In,Germany.,Symbol
Ettől a kártyától várják a klánok hatalmának megtörését. Fotó: Shutterstock

Elindult az új pénzmosoda

A fizetési kártyák bevezetésével a berlini és tartományi hatóságok azt akarják megakadályozni, hogy a menekültek az eddigi gyakorlatnak megfelelően a segélyeket egyszerűen hazautalják származási országukba, vagy – ami még rosszabb – az őket törvénytelenül Németországba segítő embercsempészbandáknak fizessék ki adósságaik törlesztésére.

Csakhogy a német lap információi szerint a minden hájjal megkent klánok már ki is fundálták a még teljeskörűen be sem vezetett új rendszert kijátszó trükköket.

A kiszivárogtatott információk szerint a leginkább a bankkártyákra hajazó migráns segélykártyákkal a jogosultak papíron vásárolnának termékeket vagy egy szolgáltatásokat egy baráti cégnél, és az elköltött összeget egy 10 százalékos sáp fejében a bevándorló készpénzben visszakapná, vagy egy általa megadott, akár külföldi bankszámlára utalnák neki.

A Bild informátora szerint a klánoknak már csak  a holdudvarukban tevékenykedő, a szisztémában való részvételtől a lebukásveszély miatt ódzkodó cégtulajdonosokat kell meggyőzniük, hogy már működő vagy újonnan létrehozandó legális vállalkozásaikat állítsák a pénzmosoda szolgálatába.

A hatóságok szélmalomharcát belülről blokkolják a zöldek

A német portál kérdésére Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere elmondta, hogy nem lepi meg a klánok találékonysága a kétes üzletek terén, amire szerinte főként az ellenük növekvő számban megindított nyomozások miatt rá is kényszerülnek.

A tartományi tárcavezető - csakúgy mint a Bildnek szintén nyilatkozó szövetségi belügyminisztériumi szóvivő - megerősítette, hogy a hatóságok a jövőben sem szállnak le a témáról, figyelemmel kísérik a fizetési kártyákkal kapcsolatos visszaéléseket.

A tartományi miniszterelnökök és Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár amúgy tavaly novemberben állapodtak meg, hogy a menedékkérők az állami támogatás egy részét a jövőben fizetési kártyán keresztül kapják meg és nem készpénzben.

Az új rendszerhez Bajorország és Mecklenburg-Előpomeránia kivételével valamennyi tartomány csatlakozott, azaz vállalták, hogy a fizetési kártyát 2024 folyamán bevezetik. A szisztéma tervezetét kidolgozó Hamburg pedig  első fecskeként már február közepén ki is bocsátotta a kártyát.

A Focus online szerint egyébként Berlinben is látják a fizetési kártyával kapcsolatos problémákat, és fel is vetődött egy szövetségi szintű törvény megalkotása, ám a zöldek elkeseredetten blokkolnak minden ezzel kapcsolatos kísérletet.