Elektromos cigarettákat forgalmazó szlovák céggel szemben indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Észlelték, hogy az Airbox s.r.o. szlovák székhelyű vállalkozás a magyar  honlapján azt a hamis benyomást kelti, hogy az általa forgalmazott nikotint tartalmazó elektronikus cigaretta, valamint a nikotinmentes dohányzást imitáló elektronikus eszközök jogszerűen forgalmazhatók. Annak ellenére tette ezt, hogy 

mind a termékkategóriák ízesített változatainak Magyarországon történő forgalmazása, mindezek távértékesítése is tilos.

 

Stylish,Girl,Smoking,An,E-cigarette,As,She,Is,Walking,Through
Fotó: Shutterstock

A Gazdasági Versenyhivatal korábban is szigorúan lépett fel két szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A a vizsgálatok megindítása után mindkét esetben fellépett: azonnal elrendelte a webáruházak lekapcsolását az ügyek lezárulásáig. A vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatók.

Március 1-jétől a GVH még hatékonyabb és gyorsabb fellépést ígér, letilthatnak egyes digitális tartalmakat, ha ez a fogyasztók kiterjedt érintettsége miatt szükséges a megelőzés érdekében.