Az amerikai képviselőház elnöke, Mike Johnson X-bejegyzésben tette közzé, hogy a képviselőház republikánusai ellenzik a szenátus bevándorlási törvényjavaslatát, mert az kudarcot vall az Egyesült Államok határának biztosításához szükséges összes politikai területen, és valójában csak több illegális bevándorlásra ösztönözne.

Fotó: Tom Brenner / AFP

Johnson bejegyzésében kiemelte, hogy „számos hibája mellett a törvényjavaslat kiterjeszti az illegális bevándorlók munkavállalási engedélyét, miközben nem tartalmazza a kritikus menekültügyi reformokat”.

Még ennél is rosszabb, hogy az illegális bevándorlók őrizetből való szabadon engedése gyakorlatilag támogatná Biden elkapni és szabadon engedni politikáját

– írja a képviselőház elnöke. Johnson a továbbiakban azt is neheztelte, hogy a törvényjavaslat tele van olyan „kiskapukkal”, amelyek túlságosan nagy mérlegelési jogkört biztosítanak Alejandro Mayorkas államtitkárnak, aki már bebizonyította, hogy „a jelenlegi törvény ellenére minden lehetséges intézkedést ki fog használni a határ nyitva tartására”.

Korábban már a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után, vasárnap megállapodásra jutottak a bevándorlásról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről, de 

a képviselőház republikánus elnöke azonnal megígérte, hogy elveti azt, annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök az indítvány „gyors elfogadására” szólított fel.

A javaslatot gyorsan jóváhagyta Biden elnök, aki kiemelte, az ország „csődöt mondott” a bevándorlási rendszer megreformálásában. Egy humánusabb hozzáállást szorgalmazott, mint elődje, Donald Trump, akinek ellentmondásos intézkedései családok szétválasztásához vezettek az amerikai–mexikói határon.