Közélet

Az izraeli háború 124. napja – Blinken az izraeli hadsereg vezetőjével találkozik; a húszik továbbra is támadják az amerikai hadihajókat

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken maratoni találkozóra készül Izrael magas rangú tisztviselőivel, köztük a hadsereg vezetőjével, Herzi Halevivel. A személyes találkozót az indokolhatja, hogy a külügyminiszter pontos elemzést szeretne kapni a háború jelenlegi helyzetéről.

Első alkalommal találkozik zártkörűen Antony Blinken amerikai külügyminiszter az izraeli hadsereg (IDF) vezetőjével, Herzi Halevivel, miután 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszautasította a személyes találkozót. Blinken korábbi háborús látogatásai során eddig csak egyszer találkozott Halevivel, akkor is a háborús kabinet ülésén. 

 

US Secretary of State Antony Blinken (R) attends the US National Space Council meeting in the Andrew W. Mellon Auditorium in Washington, DC, on December 20, 2023. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Israel's incoming military chief Herzi Halevi attends a honour guard ceremony at the Israeli Defence Ministry in the mediterranean city of Tel Aviv, on January 16, 2023. Halevi was appointed Israel's new military chief of staff in a ceremony hosted by Prime Minister Benjamin Netanyahu.
Fotó: AFP

Beszámolók szerint ennek a találkozónak a bejelentése mégis arra késztette Netanjahut, hogy fogadja Blinkent, ami meg is fog történni. Az amerikai külügyminiszter először az izraeli miniszterelnökkel, majd utána az IDF vezetőjével, Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Isaac Herzog elnökkel fog találkozni – írja a The Times of Israel.

A Halevivel való személyes találkozó azt sugallhatja, hogy 

Blinken őszintébb, részletesebb elemzést szeretne hallani a háború helyzetéről, miniszteri jelenlét nélkül.

Az amerikai külügyminiszter menetrendjéből hiányzik a Benny Gantz háborús kabinetminiszterrel való találkozó, bár az ilyen ülések nem mindig szerepelnek a napirenden, és még mindig vannak hiányosságok az ütemtervben.

A húszik újból amerikai hadihajókra lőttek

Az amerikai hadsereg közlése szerint az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók újabb támadást intéznek az Egyesült Államok hadihajóira – számolt be róla a The Jerusalem Post. 

A lázadók hat ballisztikus rakétát lőttek ki két amerikai hadihajóra a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

Az egyik hajó kisebb károkról számolt be, de személyi sérülés nem történt. Az Egyesült Államok hétfőn megsemmisítette a jemeni húszik két, robbanóanyaggal felszerelt drónját. Az amerikai erők fokozták a hadműveleteket Jemenben és a háború sújtotta ország partjainál, mondván, hogy a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő hajók védelmében cselekszenek, megvédve a területet a húszik támadásaitól. A jemeni felkelők állításuk szerint a gázai palesztinokat támogatják, akiket Izrael csaknem négy hónapja ostromol.

 

20:00

A menekültek miatt aggódik Antony Blinken

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalában fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint négyszemközti találkozójuk után bevonták a tárgyalásba Joáv Galant védelmi és Ron Dermer stratégiai minisztert, valamint a védelmi szervezetek vezetőit. Az amerikai vendég izraeli lapértesülések szerint kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjed a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városra, ahol a lakosok mellett több mint egymillió menekült is meghúzza magát

19:50

Izrael a Hamász kibertámogatásával vádolja Iránt

Jelentések szerint az izraeli háború elején jelentős adatfogalom-növekedés volt tapasztalható. Izrael nem először vádolja Iránt a Hamász támogatásával. Tel-Aviv szerint Teherán nemcsak pénzzel, hanem kibertámadásokkal is segíti a terrorszervezetet.

19:49

A Hamász-támadás óta megugrott az antiszemita és muszlimellenes incidensek száma

A Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta elborzadva tapasztaljuk az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos szerdán Strasbourgban.

19:48

Szaúd-Arábia: csak akkor lesz kapcsolat Izraellel, ha elismerik a palesztin államot

Azt közölte Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal, hogy csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, ha az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa – derül ki a szaúdi külügyminisztérium szerdai közleményéből. A két ország viszonya a normalizáció küszöbén volt, amikor kitört a háború.

14:12

A Hamász is bemutatta tűzszüneti tervét – Kérdés, mit mond erre Izrael

A Hamász is közölte a saját tűzszüneti javaslatát, melynek eredményeképp 135 napra elhallgathatnak a fegyverek Gázában és az összes túsz kiszabadulhat az iszlamista szervezet fogságából, ám ezért cserébe azt várják, hogy az izraeli hadsereg vonuljon ki a területről.

11:06

Izrael a Hamász kibertámogatásával vádolja Iránt

Jelentések szerint az izraeli háború elején jelentős adatfogalom-növekedés volt tapasztalható. Izrael nem először vádolja Iránt a Hamász támogatásával. Tel-Aviv szerint Teherán nemcsak pénzzel, hanem kibertámadásokkal is segíti a terrorszervezetet.

izraeli háború Herzi Halevi Izrael húszik Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek