Közélet

Az izraeli háború 123. napja – éleződik a konfliktus a Vörös-tengeren

Az Egyesült Államok hadserege megsemmisítette a jemeni húszik több drónját. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Egyesült Államok hétfőn megsemmisítette a jemeni húszik két, robbanóanyaggal felszerelt drónját – jelentette be az amerikai hadsereg. Az amerikai erők fokozták a hadműveleteket Jemenben és a háború sújtotta ország partjainál, mondván, hogy a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő hajók védelmében cselekszenek, megvédve a területet a húszik támadásaitól. A jemeni felkelők állításuk szerint a gázai palesztinokat támogatják, akiket Izrael csaknem négy hónapja ostromol.  

SANA'A, YEMEN - FEBRUARY 4: Houthi fighters participate in a rally in support of Palestinians in the Gaza Strip, and the recent Houthi strikes on shipping in the Red Sea and Gulf of Aden on February 4, 2024, on the outskirts of Sana'a, Yemen. The rally comes amid U.S. and British strikes against 36 Houthi targets in Yemen on Saturday, the second day of major U.S. attacks following an attack on American troops last weekend that killed three U.S. soldiers at a remote post in Jordan just across the border with Iraq by fighters with links to Iran.  (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images)
A  húszi lázadók ellenőrzik Jemen nagy részét. 
Fotó: Mohammed Hamoud / Getty Images

A hadsereg önvédelmi csapást hajtott végre két robbanóanyaggal megrakott tengeri felszíni drón ellen 

– számolt be az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (Centcom) az X-en. Hozzátették: az amerikai erők azonosították a drónokat Jemen húszik által ellenőrzött területein, és úgy értékelték, hogy azok közvetlen fenyegetést jelentenek az amerikai haditengerészet hajóira és kereskedelmi hajóira.  

A brit hadsereg szerint támadás ért egy brit hajót a jemeni Hodeidától nyugatra. A támadás előtt egy kis hajó tartózkodott a hajó közelében – írta a The Guardian . Az Ambrey biztonsági magáncég szerint a megtámadott teherhajó barbadosi lobogó alatt közlekedett, és az Egyesült Királyság tulajdonában áll. Egyelőre egyik csoport sem vállalta magára a támadást, de november óta a jemeni hutik több hajót is célba vettek a Vörös-tengeren az Izrael Gáza elleni offenzívájara hivatkozva. A csoport azonban gyakran vette célba azokat a hajókat is, amelyek egyáltalán nem kötődnek Izraelhez, a támadásokkal pedig veszélybe sodorták a hajózást az Ázsia, a Közel-Kelet és Európa közötti egyik kulcsfontosságú útvonalán. 

Irán által támogatott húszi lázadók ellenőrzik Jemen nagy részét a jemeni kormány ellen csaknem egy évtizede tartó háború után. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten tartózkodik, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni az Izrael és a palesztin Hamász közötti háborúban a Gázai övezetben, ahol súlyos humanitárius válság van kialakulóban. Egy pénteken kezdődő amerikai hadműveletben 85 szíriai és iraki célpontra mértek légicsapást. Az akcióban B-1-B nehézbombázókat vetettek be, a jelentések szerint egy kivételével minden célpontot megsemmisítettek. Eközben Jemenben amerikai és brit légi egységek 30 húszi állásra mértek csapást.

.

18:07

Állást foglalt a cseh miniszterelnök: az ország Izrael pártján áll

Bár megoszlanak a vélemények a közel-keleti izraeli–palesztin konfliktusról, nem szabad soha elfeledni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában, amikor találkozott a külföldi diplomáciai képviseletek vezetőivel. Hangsúlyozta, hogy Csehország a konfliktusban egyértelműen Izrael oldalán áll.

Az ukrajnai háborúról szólva a kormányfő megerősítette, hogy Csehország továbbra is küld védelmi fegyvereket a kijevi kormánynak, és együttműködik azokkal az országokkal, amelyek ugyanezt teszik.

A biztonsági problémák kezelése mellett a cseh kormány igyekszik fejleszteni a gazdasági és a kereskedelmi együttműködést is a világ más országaival.

16:38

Blinken Kairóban tárgyalt az izraeli békéről

Kairóban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, hogy a gázai fegyverszünet és túszegyezmény részleteiről tárgyaljon – írja a The Guardian.  Blinken hajnalban Rijádból repült át Kairóba, hogy az egyiptomi kormánnyal egyeztessen, mielőtt Izraelbe utazik.  

Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint Netanjahu kormányával is egyeztet még. 

Blinken hosszabb ideje a Közel-Keleten tartózkodik már, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni az Izrael és a palesztin Hamász közötti háborúban a Gázai övezetben, 

ahol súlyos humanitárius válság van.

15:10

Az ENSZ gázai szervezete segíthetett a Hamász októberi terrortámadásában

A jövő hónap elejére elkészül az előzetes jelentés Izrael azon állításának kivizsgálásáról, miszerint az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynökségének (UNRWA) több alkalmazottja részt vett az Izrael elleni október 7-i terrortámadásában – közölte kedden a világszervezet. Izrael az UNRWA 13 ezer alkalmazottja közül 12 embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek a Hamász palesztin terrorszervezet által elkövetett mészárlásban. Izrael az ügynökség feloszlatását követeli.

Az UNRWA libanoni képviselője, Dorothee Klaus Bejrútban újságíróknak arról számolt be, hogy a híreket követően 19 adományozó felfüggesztette a szervezet pénzügyi támogatását.

12:30

Újabb Hamász célpontokat semlegesített és fegyvereket foglalt le Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) X-bejegyzésben közölte, hogy újabb Hamász célpontokat semlegesítettek több területen is. A közlés szerint többek között Hán Júniszban nem csak a terrorszervezet tagjait fogták el, hanem több fegyvert is lefoglaltak.

Az IDF megsemmisített egy vadászgépet, amely részt vett az október 7-ei mészárlásban a Nir Oz kibucban. A vadászgép típusát nem erősítette meg a hadsereg. Továbbá Beit Hanounban 4 Hamász tagot azonosítottak, akik megfigyelő állomásokat akartak felhúzni, hogy helyreállítsák a terrorszervezet információszerzési rendszerét.

Hán Júniszban az IDF katonái több fegyvert foglaltak le, köztük gránátvetőket, AK–47-es gépfegyvereket, 5 darab rakétavetőt és robbanószerkezetet.

 

10:32

Túlzsúfoltság és rossz higiénia: ez a helyzet az izraeli börtönökben

A háború kezdete óta jelentősen megnőtt zsúfoltság miatti súlyos börtönviszonyokról számolt be a Jediót Ahronót című újság hírportálján kedden bemutatott hivatalos jelentés. A Hamász támadása miatt október 7-én kitört háború kezdete óta jelentősen megnőtt a zsúfoltság az izraeli börtönökben, több ezer fogoly a földre helyezett matracokon alszik a cellákban.

A háború kezdete óta 3400 új biztonsági foglyot, főként a Hamász elfogott fegyvereseit, valamint a ciszjordániai razziákon terrortevékenység miatt letartóztatott palesztinokat zártak börtönbe. A rabok nagy száma miatt a börtönhatóság büntetés-végrehajtási vészhelyzetet hirdetett, amely a bűnügyi foglyok mintegy ötödének az elzárási körülményeit is rontja, s emiatt sérülhetnek a bebörtönzöttek alapjogai.

izraeli háború Vörös-tenger Izrael
Kapcsolódó cikkek