Közélet

Az izraeli háború 139. napja – Gázában és a libanoni határnál is dörögnek a fegyverek

Izraeli telepesek Ciszjordániában is szítják a feszültséget, tömegesen támadtak rá kövekkel egy palesztin falura.

Folytatódnak a harcok Gázában és az északi határnál a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni, több mint négy hónapja tartó háborúban. Izrael a palesztinok szerint a levegőből megtámadta a Sabura menekülttábort Rafahban, a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében, ugyanakkor szárazföldi csapatok továbbra sem hatoltak be a városba, ahol mára másfél millió ember zsúfolódott össze.

A ballisztikus rakéták elleni védelmet szolgáló Arrow légvédelmi rendszer pedig az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének tájékoztatása szerint elfogott egy Eilat irányába indított lövedéket. A város felé tartó rakéta miatt csütörtök korán reggel a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban több mint egy hónap után ismét légiriadó volt.

Fotó: Jalaa Marex / AFP

A libanoni határ közelében levő izraeli Juvál falura páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból. Egy házban tűz ütött ki, de személyi sérülés nem történt. Szintén páncéltörő rakétát indítottak Kirjat Smona felé, de ez lakatlan területen csapódott be. 

Ezeknek a határ menti településeknek a lakóit a háború kezdete, október eleje óta evakuálták.  

Szerda este az IDF légicsapásokat mért a Hezbollah dél-libanoni célpontjaira, köztük egy megfigyelő állomásra, valamint egy katonai állásra Zabkin falu területén.

A Jichár nevű ciszjordániai telepről érkező izraeliek tucatjai köveket dobáltak a palesztin Aszira al-Kabalija faluban, és megpróbáltak házakat felgyújtani egy izraeli biztonsági tisztviselő jelentése szerint. A helyszínre érkező biztonságiak a palesztin faluból eltávolították, de nem tartóztatták le őket.

Ugyancsak szerda este az izraeli parlament, a kneszet megszavazta Benjámin Netanjahu miniszterelnök deklarációját, amely elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését. Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti gázai háború közepette kiadott szimbolikus nyilatkozatot az ellenzék tagjai is támogatták, 120 képviselőből 99 szavazott mellette. Jaír Lapid, az ellenzék vezére is megszavazta, de figyelemelterelésnek nevezte, mert szerinte a palesztin állam egyoldalú elismerése nem valós fenyegetés.

A zsidó állam szerint a palesztinokkal születendő állandó érvényű megállapodást a felek közötti közvetlen tárgyalások útján kell megkötni, nem pedig nemzetközi diktátumok alapján.

 

21:27

Vörös-tengeri válság: még több támadást ígértek a húszik

Az Iránnal szövetséges jemeni húszik vezetője csütörtökön bejelentette, hogy fokozni fogják a hajók elleni támadásaikat a Vörös-tengeren és más vizeken, amelyekhez "tengeralattjáró-fegyvereket" is be fognak vetni, ezzel támogatva a palesztinokat a gázai háborúban.

17:28

Izrael kegyetlenül bombázza Rafaht, egyre több a halálos áldozat

Az izraeli hadsereg (IDF) bombákat dobott Rafahra csütörtökön, melyek eltaláltak egy helyi mecsetet és több lakóházat is – a helyiek szerint életük legrosszabb éjszakáján vannak túl. Beszámolók szerint a Hamász vezetői Kairóban tárgyalnak annak érdekében, hogy még azelőtt érvénybe lépjen egy tűzszüneti megállapodás, hogy az IDF lerohanja Rafaht.

A lakosok elmondása szerint az elmúlt tíz napban a csütörtöki bombázás volt a legpusztítóbb. A Reuters szerint a rafahi al-Farouk mecsetet a padlózatig bombázták, a szomszédos épületek homlokzatai megsemmisültek és több lakóház is megsérült.
 

15:37

Hiába kerülik el a Vörös-tengert a hajók, ha máshol kalózok lesnek rájuk

Kongatja a vészharangot az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezetének vezetője, mivel a Vörös-tengert elkerülő hajók régi-új veszéllyel, a kalóztámadásokkal néznek szembe.

Arsenio Dominguez, a szervezet főtitkára elmondta, hogy tárgyalásokat folytattak Szomáliával Afrika keleti partján és a Guineai-öböl partján fekvő országokkal is a kontinens nyugati oldalán. Az egyeztetések célja annak a megelőzése volt, hogy a kalózkodás ismét komoly problémává váljon. 

izraeli háború palesztin hadsereg Hezbollah
Kapcsolódó cikkek