BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 139. napja – Gázában és a libanoni határnál is dörögnek a fegyverek

null
Összefoglaló:

Folytatódnak a harcok Gázában és az északi határnál a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni, több mint négy hónapja tartó háborúban. Izrael a palesztinok szerint a levegőből megtámadta a Sabura menekülttábort Rafahban, a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében, ugyanakkor szárazföldi csapatok továbbra sem hatoltak be a városba, ahol mára másfél millió ember zsúfolódott össze.

A ballisztikus rakéták elleni védelmet szolgáló Arrow légvédelmi rendszer pedig az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének tájékoztatása szerint elfogott egy Eilat irányába indított lövedéket. A város felé tartó rakéta miatt csütörtök korán reggel a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban több mint egy hónap után ismét légiriadó volt.

Fotó: Jalaa Marex / AFP

A libanoni határ közelében levő izraeli Juvál falura páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból. Egy házban tűz ütött ki, de személyi sérülés nem történt. Szintén páncéltörő rakétát indítottak Kirjat Smona felé, de ez lakatlan területen csapódott be. 

Ezeknek a határ menti településeknek a lakóit a háború kezdete, október eleje óta evakuálták.  

Szerda este az IDF légicsapásokat mért a Hezbollah dél-libanoni célpontjaira, köztük egy megfigyelő állomásra, valamint egy katonai állásra Zabkin falu területén.

A Jichár nevű ciszjordániai telepről érkező izraeliek tucatjai köveket dobáltak a palesztin Aszira al-Kabalija faluban, és megpróbáltak házakat felgyújtani egy izraeli biztonsági tisztviselő jelentése szerint. A helyszínre érkező biztonságiak a palesztin faluból eltávolították, de nem tartóztatták le őket.

Ugyancsak szerda este az izraeli parlament, a kneszet megszavazta Benjámin Netanjahu miniszterelnök deklarációját, amely elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését. Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti gázai háború közepette kiadott szimbolikus nyilatkozatot az ellenzék tagjai is támogatták, 120 képviselőből 99 szavazott mellette. Jaír Lapid, az ellenzék vezére is megszavazta, de figyelemelterelésnek nevezte, mert szerinte a palesztin állam egyoldalú elismerése nem valós fenyegetés.

A zsidó állam szerint a palesztinokkal születendő állandó érvényű megállapodást a felek közötti közvetlen tárgyalások útján kell megkötni, nem pedig nemzetközi diktátumok alapján.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.