Közélet

Az izraeli háború 144. napja – Izrael fejben már be is lakta Ciszjordániát, 3 ezer lakást építenének a területen

Háromezer telepes lakást építene Ciszjordánia területén Izrael – erről a pénzügyminiszter, Becalel Szmotrics beszélt. Az izraeli telepesek beköltöztetése a területre annak a rendezési tervnek a része, amely szerint Tel-Aviv teljes felügyeletet gyakorolna Ciszjordánia és Gáza felett. Izrael teljes mértékben elutasítja a kétállami megoldás lehetőségét.

Az izraeli hadsereg megölt három palesztint egy kedd reggeli összecsapás során Ciszjordániában – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség kedden. Ciszjordániában már legalább 400 palesztin vesztette életét október 7-e óta az izraeli katonákkal és telepesekkel történt összecsapások során.

FRANCE - MEETING TO DEMAND AN END TO GENOCIDE IN PALESTINE
Izrael fejben már be is lakta Ciszjordániát, háromezer lakást építenének a területen.
Fotó: Hans Lucas via AFP

A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 

a háborúban már közel harmincezer palesztin vesztette életét, és majdnem hetvenezren sebesültek meg Gázában.

A múlt héten három palesztin fegyveres nyitott tüzet egy ellenőrzőpont közelében azon az úton, amely Jeruzsálemet összeköti a Holt-tengerrel, és az út mentén fekvő Maále Adumim telepesvárossal. A merényletben egy izraeli vesztette életét és tizenegyen megsebesültek. Válaszul Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke bejelentette, hogy több mint háromezer telepes lakás felépítését tervezik Ciszjordániában.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök nemrég bemutatott gázai rendezési terve teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is.

Jordánia: önálló palesztin állam nélkül nem lesz vége a gázai konfliktusnak

II. Abdalláh jordán uralkodó Izrael Rafahban tervezett offenzívájának veszélyeire is figyelmeztetett. A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál közel másfél millió menekült él ideiglenes szálláshelyeken.

 

A hosszú távú rendezést két pontban rögzíti a terv, amely szerint Izrael elutasítja a nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való végleges rendezésről, ami csak a felek közti közvetlen és előfeltétel nélküli tárgyalásokkal érhető el.

Izrael a dokumentum szerint elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, mert ez szerintük jutalom lenne az október 7-i vérengzésért.

 

18:13

Fogolycsere: terroristákért cserébe öt túszul ejtett izraeli katonanő térhet haza

Izrael előrébb lépett a túsztárgyalásokban, nagylelkű ajánlatot tett a Hamásznak: öt katonanő elengedését kérik a terrorszervezettől, cserébe pedig háromszor annyi palesztin foglyot adnak át, akiket súlyos terrorizmus vádjával fogtak el és zártak börtönbe.

Az nem világos, hogy ez az Izrael részéről tett engedmény része volt-e a Párizsban elfogadott és a Hamásznak továbbított új keretjavaslatnak – írja a The Times of Israel. Viszont két jól ismert, de meg nem nevezett izraeli tisztviselő szerint a Hamásznak tett ajánlat már Jeruzsálem új hozzáállástá mutatja, és hajlandóságot fejez ki a tűzszüneti megállapodással kapcsolatban.

 

18:11

Rakétazáport zúdított Izraelre a Hezbollah

Rakéták sorát lőtte ki a Hezbollah, melyek egy izraeli légi megfigyelőbázist céloztak kedden, válaszul a zsidó állam eddigi legmélyebb libanoni támadására. Hétfőn ugyanis izraeli repülők csapást mértek a Bekaa-völgyre Libanonban, két Hezbollah vezető életét kioltva ezzel, ami a határtól legtávolabbi izraeli támadás volt a harcok októberi kezdete óta.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah légvédelmét támadta, miután az iszlamista szervezet lelőtt egy izraeli drónt, ugyancsak hétfőn, egy föld-levegő rakéta segítségével – emlékeztet a Reuters.

 

 

18:09

Ramadánra elhallgathatnak a fegyverek Gázában

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a Ramadán iszlám ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. Biden arról is beszélt, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan magas marad a palesztin áldozatok száma.

A tűzszünet alatt sor kerülhet az elnök szerint a túszok szabadon engedésére is. Biden minderről Seth Meyers talk show-jában beszélt, amelyet hétfőn vettek fel, de kedden vetítenek – írja a Reuters. A Ramadán március 10-től április 9-ig tart idén.

07:49

A görögök is hadihajót vezényeltek a Vörös-tengerre

A vörös-tengeri kereskedelmi útvonal lassan elnéptelenedik a jemeni húszik ismétlődő támadásai miatt. A térség rendkívül fontos a nemzetközi kereskedelemben, a görög hajókat pedig kifejezetten rosszul érintik a támadások. A Hydra névre keresztelt fregatt az európai uniós misszióhoz csatlakozik, amelyben már francia, olasz és német hajók vesznek részt.

Ciszjordánia izraeli háború gáza Izrael
Kapcsolódó cikkek