BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 144. napja – Izrael fejben már be is lakta Ciszjordániát, 3 ezer lakást építenének a területen

FRANCE - MEETING TO DEMAND AN END TO GENOCIDE IN PALESTINE
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg megölt három palesztint egy kedd reggeli összecsapás során Ciszjordániában – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség kedden. Ciszjordániában már legalább 400 palesztin vesztette életét október 7-e óta az izraeli katonákkal és telepesekkel történt összecsapások során.

FRANCE - MEETING TO DEMAND AN END TO GENOCIDE IN PALESTINE
Izrael fejben már be is lakta Ciszjordániát, háromezer lakást építenének a területen.
Fotó: Hans Lucas via AFP

A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 

a háborúban már közel harmincezer palesztin vesztette életét, és majdnem hetvenezren sebesültek meg Gázában.

A múlt héten három palesztin fegyveres nyitott tüzet egy ellenőrzőpont közelében azon az úton, amely Jeruzsálemet összeköti a Holt-tengerrel, és az út mentén fekvő Maále Adumim telepesvárossal. A merényletben egy izraeli vesztette életét és tizenegyen megsebesültek. Válaszul Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke bejelentette, hogy több mint háromezer telepes lakás felépítését tervezik Ciszjordániában.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök nemrég bemutatott gázai rendezési terve teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is.

Jordánia: önálló palesztin állam nélkül nem lesz vége a gázai konfliktusnak

II. Abdalláh jordán uralkodó Izrael Rafahban tervezett offenzívájának veszélyeire is figyelmeztetett. A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál közel másfél millió menekült él ideiglenes szálláshelyeken.

 

A hosszú távú rendezést két pontban rögzíti a terv, amely szerint Izrael elutasítja a nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való végleges rendezésről, ami csak a felek közti közvetlen és előfeltétel nélküli tárgyalásokkal érhető el.

Izrael a dokumentum szerint elutasítja a palesztin állam egyoldalú elismerését, mert ez szerintük jutalom lenne az október 7-i vérengzésért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.