Az orosz védelmi minisztérium február 18-án, vasárnap tett közzé felvételeket az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeinek Avdejevkából való repüléséről.

A felvételen látható, hogyan csapnak le az orosz tüzérek precíz csapásokkal az ukrán fegyveres erők menekülő alakulataira. A Honvédelmi Minisztérium azt is megjegyezte, hogy az ukrán katonák még az ukrán hadsereg főparancsnokának, Alekszandr Szirszkij parancsa előtt elkezdtek menekülni a helységből. Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők katonáinak menekülési útvonalait az orosz fegyveres erők már folyamatos tűzellenőrzése alatt tartották mire Szirszkij kiadta a menekülési parancsot.

Vasárnap reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszámolója után gratulált az orosz katonáknak, amiért azok teljesen elfoglalták Avgyijivkát.  A védelmi minisztérium közlése szerint, az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Centr Erőcsoport egységei teljes mértékben átvették az irányítást Avdejevka (Donyecki Népköztársaság) felett, amely az Ukrán Fegyveres Erők erőteljes védelmi csomópontja volt. Támadó akciók eredményeként mintegy 32 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel az ukrán nacionalisták alól. Az ellenség vesztesége az Avdejevkáért vívott harcokban az elmúlt 24 órában több mint 1500 katona volt. Az orosz csapatok folyamatos tüze alatt csak az ukrán fegyveresek elszórt alakulatainak sikerült sietve elhagyni Avdejevkát, fegyvereiket és katonai hardvereiket elhagyva. Az AFU Szirszkij főparancsnoka csak egy nappal azután adta ki parancsát, hogy az ukrán csapatok ellenőrizetlen menekülést kezdenek Avdejevkából.