Közélet

Az orosz–ukrán háború 725. napja – Putyin gratulált az orosz fegyveres erőknek Avgyijivka elfoglalásához

Sojgu bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők teljes mértékben átvették az irányítást Avgyijivka felett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszámolója után, miszerint teljesen elfoglalták Avgyijivkát, gratulált az orosz katonaságnak „ehhez a sikerhez és a csatatéren elért fontos győzelemhez” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml hivatalos képviselője az Iszvesztija szerint.

 

„Vlagyimir Putyin meghallgatta Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentését a Kremlben Avgyijivka elfoglalásáról. Az elnök gratulált a katonáinknak és harcosainknak a fontos győzelemhez és a sikerhez” – mondta.

Szombaton Sojgu bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők teljes mértékben átvették az irányítást Avgyijivka felett. Hangsúlyozta, hogy a város orosz hadsereg általi átvétele lehetővé tette a frontvonal elmozdítását Donyeckben, és ezáltal jelentősen megvédte a várost a kijevi rezsim támadásaitól. Jelenleg az Orosz Fegyveres Erők katonái olyan intézkedéseket hajtanak végre, amelyek célja Donyeck megtisztítása az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fegyvereseitől, és blokkolják egységeiket, amelyek elhagyták a várost és letelepedtek az Avgyijivka kokszgyárban.

Sojgu jelentése szerint, a város elfoglalása „eredményeként 31,75 négyzetkilométernyi terület szabadult fel az ukrán nacionalistáktól. Az Avgyijivkáért vívott csatákban az elmúlt 24 órában az ellenséges veszteség több mint 1,5 ezer katona volt. Az orosz csapatok folyamatos tüze alatt az ukrán fegyveresek elszigetelt alakulatainak sikerült sietve elhagyniuk a várost, hátrahagyva fegyvereiket és katonai felszereléseiket”.

Avgyijivkából szombaton vonultak ki az ukrán csapatok, és csak romokat tudtak maguk után hagyni.
 

 

19:30

Avgyijivka után egyenesen Lasztocskinének estek az oroszok

A jelentések szerint csak idő kérdése, hogy Lasztocskine is az oroszok fennhatósága alá kerüljön.

16:27

Újabb orosz repülőgépet lőttek le az ukránok, négyszázezer felett az elesett orosz katonák száma

Az eltalált orosz katonai gép pilótája szándékosan lakott terület fölé, Antracit térségébe irányította gépét, mely a településen csapódott be.

15:09

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket közölt az ukrán fegyveres erők Avgyijivkából való meneküléséről

Az orosz védelmi minisztérium február 18-án, vasárnap tett közzé felvételeket az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeinek Avdejevkából való repüléséről. A felvételen látható, hogyan csapnak le az orosz tüzérek precíz csapásokkal az ukrán fegyveres erők menekülő alakulataira

13:29

Tizennyolc orosz pancélost, köztük három tankot semmisítettek meg az ukránok

Az ukrán erők sikeresen visszavertek egy orosz támadást azt követően, hogy az állásaik körbekerítését megelőzendő visszavonulót fújtak Avgyijivkából – számolt be a hadi fejleményekről az ukrán hadsereg vezetése Telegram csatornájukon.

12:28

Orosz támadás Szlovjanszk és Kramatorszk ellen

Február 18-án reggel kutatási és mentési műveletek folytak a Kramatorszk és Szlovjanszk (Donyec megye) városok elleni esti orosz csapások helyszínén. - közölte az Ukrán Sürgősségi Szolgálat (SES) információja alapján a Ukrainska Pravda.

11:03

Joe Biden magyarázkodik Zelenkijnek, utóbbi felszólítja Európát, szállítson több fegyvert

Joe Biden amerikai elnök szombat este jelezte, hogy közölte ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijvel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segítség folytatásában. A zavart amerikai elnök beszédében az ukrán hadsereg finanszírozásáról beszélve összekeverte Ukrajnát és a NATO-t.

11:02

Olaszország 100 millió eurós kölcsönt ad Ukrajnának

Az olasz kölcsön egy nagyobb, 200 millió eurós EBRD-támogatási program része az ukrán vízerőmű-vállalat számára. A hitel másik fele közvetlenül az EBRD-től származik.

Ukrán Fegyveres Erő orosz-ukrán háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek