Arról szavaztak, hogy a zsinat lelkészi elnöke hivatalában maradjon-e, miután olyan hírek jelentek meg, hogy ő javasolta azt az elnöki kegyelmet, amely miatt végül Novák Katalin és Varga Judit lemondott.

Budapest, 2023. május 28.
Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a Hold utcai református templomban tartott pünkösdvasárnapi istentiszteleten 2023. május 28-án.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Balog Zoltán a Facebookra feltöltött videóban azt mondta, hogy az elnökségi tanács határozottan arra kérte, gondolja át, hogy közéleti szerepvállalásai mennyire egyeztethetők össze a zsinat lelkészi-elnöki megbízatásával. Ennek a kérésnek eleget fog tenni – folytatta a püspök.

Hozzátette, tudatában van annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de az egyház kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez.

Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyik testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik

– fogalmazott Balog Zoltán. Elmondta továbbá: kötelességének tartja egyháza nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Kiemelte, hogy jó kapcsolatban van Novák Katalinnal mind szakmailag, mind emberileg. 

Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik, akár tévedtem, akár nem

– hangsúlyozta.

Amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.

Vele én személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes K. Endre érdekében, akit nem pedofilként ítéltek el, mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be és nem is terjesztettem fel – jelentette ki Balog Zoltán.

Megvan a dátum, mikor lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak

A valódi jelöltek kilétét homály fedi, arra a kérdésre már egyértelműbben lehet válaszolni, mikor választhatják meg Novák Katalin utódját.