Közélet

Borsos ára van az ukrajnai háborúnak: a világörökség újabb darabjai semmisülhetnek meg

Súlyosan megsérült az ukrajnai háborúban több világörökségi épület, több száz kulturális és turisztikai helyszín. A jellemzően rakétatámadásban megrongálódott templomok, múzeumok, színházak, könyvtárak és egyéb műemlékek várható helyreállítási költsége már a négymilliárd dollárhoz közelít, sőt, az UNESCO közlése szerint inkább felbecsülhetetlenek a károk. A háború során számtalan műtárgy is megsemmisülhetett.

Az ukrajnai háború kezdete óta eltelt két évben összesen 341 kulturális helyszín, köztük több a világörökség részét képező épület károsodott a megtámadott országban – hozta nyilvánosságra az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az odesszai ortodox katedrális felújítása 2002-ben fejeződött be, a sztálini rombolás után. 
Fotó: AFP

A károk értékét lehetetlen pontosan felmérni, most mintegy 3,75 milliárd dollárra, körülbelül 1360 ezermilliárd forint becsülik. 

Ehhez képest

az elmúlt két évben az UNESCO majdnem 66 millió dollárt, vagyis cirka 24 milliárd forintot tudott mozgósítani a helyreállításokra. A legfontosabb adományozó Japán volt 25 millió dollárral

– fűzte hozzá közleményében a párizsi székhelyű szervezet.

Tavaly szeptemberben az UNESCO fokozott védelmet ítélt meg 20 kiemelt ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek.

Snow in Kyiv
KYIV, UKRAINE - NOVEMBER 19, 2022 - Snow covers the bell tower and the domes of Saint Sophia Cathedral, Kyiv, capital of Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Kaniuka Ruslan / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Kijevben található Szent Szófia-székesegyház és a barlangkolostor is felkerült a veszélyeztetett ukrajnai világörökségi helyszínek listájára. 
Fotó: Kaniuka Ruslan / AFP

Az elmúlt két évben súlyosan megrongálódott épületek között fő helyen szerepel az Odessza történelmi központjában található Krisztus színeváltozása-székesegyház. Ezt a világörökség részét képező ortodox templomot Sztálin 1936-ban leromboltatta, és csak 2000 és 2002 között került sor az eredetihez hű újjáépítésére. Alig két évtizeddel később az orosz rakétáktól ismét olyan súlyosan megrongálódott a katedrális, hogy csak a harangtornya maradt sértetlen.
Az Odessza legnagyobb katedrálisát ért támadást a külügyminisztérium tavaly már egyenesen háborús bűnténynek minősítette, leszögezve, hogy azt „soha nem lehet elfelejteni vagy megbocsátani”. Orosz részről azonban Kijevre, illetve az ukránokra mutogatnak, mondván, hogy a katedrális nem volt a támadások célpontja, annak sérüléseit egy ukrán légvédelmi rakéta becsapódása okozhatta.

This photograph taken on April 25, 2023, shows debris inside the building of the local history museum destroyed following Russian missile strike in the town of Kupyansk, Kharkiv region, amid the Russian invasion of Ukraine. President Volodymyr Zelensky on April 25 said Russia was trying to erase Ukraine's history and culture after a strike on a museum killed one employee and wounded 10. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Egy orosz rakétacsapásban megsemmisült helytörténeti múzeum törmeléke a harkivi Kupjanszk városában. 
Fotó: Sergey Bobok / AFP 

Mondjon bárki bármit, az egyértelmű, hogy egyre több a megsérült épület:

a 2022. február 24-én Kijev megtámadásával kirobbant háború számlája egyre elképesztőbb összeget mutat.

Mindeközben a különböző híradásokban igencsak eltérő számok, illetve adatok szerepelnek a veszteségekről.

Egyes híradások már a háború első évéhez mintegy 1600 kártételt kötnek az ukrán kulturális örökség helyszínein. A támadásokban megrongálódott helyszínek közé több mint 500 vallási helyet és 200 múzeumot, archívumot és könyvtárat sorolnak.

People stand near the wrapped statue of Diana, sitting atop a fountain, near the city council in Lviv, western Ukraine, on March 12, 2022.
Így próbálják megvédeni a háborútól a Diana-szobrot a nyugat-ukrajnai Lembergben.
 Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

A legnagyobb horderejű incidensek között említik a civilek menedékhelyeként használt mariupoli drámaszínházat érő orosz légicsapást.

Az ukránok szerint 

az orosz hadsereg szisztematikusan okoz károkat.

A megsérült vagy megsemmisült épületekben ráadásul számtalan tárgyi emlék, például festmények és egyéb műtárgyak vesztek oda, zömében olyan kulturális, történelmi és vallási jelentőségű kincsek, amelyeket sosem lehet már pótolni.

A comission examines destruction in Transfiguration Cathedral damaged as a result of a missile strike in Odesa on July 23, prior service on July 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine on Sunday said 19 people, including four children, were wounded in a Russian overnight missile attack on Odesa that also killed one person. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
A súlyosan megsérült odesszai katedrális belülről. Fotó: AFP

 

háború katedrális világörökség múzeum
Kapcsolódó cikkek