Nincs tudomása a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak arról, hogy megállapodás született a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kicseréléséről. Peszkov arra reagált, hogy Navalnij volt munkatársai és több nyugati sajtóforrás közölte: tárgyalások folytak arról, hogy az orosz ellenzékit kicserélik Vagyim Kraszikovra, akit Berlinben egy egykori csecsen lázadó meggyilkolásáért ítéltek el.

Rally in support of political prisoners in central MoscowMOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 29 : Russian opposition leader Alexei Navalny attends a rally in support of political prisoners in Prospekt Sakharova Street in Moscow, Russia on September 29, 2019. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)
Másfél hete hunyt el az orosz ellenzéki politikus. Fotó: Getty Images

Az FT meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben tárgyalások folytak Kraszikov kicseréléséről Navalnijra és két amerikai állampolgárra, a kémkedés vádjával letartóztatott Evan Gershkovichra és a kémkedés miatt elítélt Paul Whelanra. Az orosz ellenzéki politikus, Navalnij külföldön élő munkatársai úgy nyilatkoztak, hogy végső szakaszba értek a tárgyalások.

Azonban Navalnij halála után a nyugati diplomaták érdeklődése alábbhagyott az efféle tárgyalások iránt.

Kira Jarmisnak, Navalnij sajtótitkárának az X közösségi oldalon hétfőn megjelent üzenete szerint az elhunyt ellenzéki nyilvános búcsúztatását a követelői a tervek szerint a munkahét végéig szeretnék elvégezni. A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki hírportál szerint ez március 1-je előtti időpontot jelent.

Jarmis azt írta: várja olyan ember jelentkezését, akik helyiséget tud biztosítani a szertartáshoz. Szergej Mardan Kreml-párti kommentátor a Szolovjov LIVE médiacsatornán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Navalnij-hívek február 29-re akarják időzíteni a temetést, vagyis arra a napra, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondja szokásos éves értékelő beszédét a parlament két háza előtt. 

Az orosz büntetés-végrehajtás (FSZIN) február 16-án jelentette be, hogy az elítélt meghalt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú börtönében. Az FSZIN szerint a politikus egy séta után rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. A holttest kiadását vizsgálatra hivatkozva kilenc napig visszatartották a hatóságok. 

Peszkov hétfőn azt mondta, a Kreml nem gyakorolt nyomást Navalnij anyjára a temetéssel kapcsolatban, bár Navalnij munkatársai szerint a hatóságok titkos temetést követeltek, és Putyin sem hozott döntést a holttest kiadásáról, mert az államfő ezeket a kérdéseket semmilyen módon sem szabályozza.

Navalnijt emlegetve vezet be újabb szankciókat az Egyesült Államok

Az amerikai kormányzat pénteken bejelentette, hogy újabb szankciókkal sújtja Oroszországot Alekszej Navalnij halála után azzal a céllal, hogy csökkentsék Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai háborút finanszírozó több milliárd dolláros energiabevételét. Szakértők szerint azonban ennek is kevés hatása lesz az orosz gazdaságra.