Oroszország egy Németországban életfogytiglani börtönbüntetését töltő titkos ügynök, Vadim Kraszikov visszatérését kéri a Wall Street Journal riporteréért, Evan Gershkovichért cserébe. Kraszikov az FSZB V nevű részlegének dolgozott, amely külföldi titkos műveletekre specializálódott. A korábban KGB-nél dolgozó Vlagyimir Putyin nagy értéket tulajdonít a kémnek.

Evan Gershkovichot március végén vették őrizetbe.
 Fotó: AFP

Moszkva felvetette Kraszikov ügyét a fogolycsere-tárgyalásokon – írja a WSJ névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva. A tisztviselők szerint az ügynök központi szerepet játszik az Oroszország által fogva tartott személyek szabadon bocsátására irányuló amerikai erőfeszítésekben. A 31 éves amerikai állampolgárságú Gershkovichot március végén vette őrizetbe az FSZB, miközben tudósítói megbízást teljesített. Kémkedés vádjával tartják fogva, amit a lap és Washington is tagadott.

Az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon részt vevő tisztviselők szerint Putyin a külföldi titkos műveletek során letartóztatott ügynökök visszaküldését kérte, főleg Kraszikov érdekelte. Több ország illetékese azt mondták a WSJ-nek, hogy lehetséges egy többoldalú megállapodás, amiben a nyugati országokban orosz fogvatartott kémeket kicserélik az Oroszországban őrizetbe vett nyugati állampolgárokra. Sőt, az egyezségbe bevonhatják a bebörtönzött Alekszej Navalnijt is. A jelenleg 58 éves Vadim Kraszikov 2021-ben ítélték el, a vád szerint 

2019-ben fényes nappal, egy családokkal zsúfolt parkban kivégezte Berlinben Zemlikhan Khangoshvili egykori csecsen lázadó vezért.

A német bíróság úgy ítélte meg, hogy Oroszország ezzel üzenetet küldött külföldi ellenségeinek: hiába menekülnek Nyugatra, akkor is levadásszák őket. Khangoshvili 2004 óta volt Moszkva célkeresztjében, mivel egy osztaggal 2004-ben elfoglalta az Ingusföld legnagyobb városának számító Nazrany nagy részét. A fegyveresek megölték a legmagasabb rangú biztonsági tisztviselőket, köztük az FSZB helyi tisztjeit. Hangosvili szerepelt egy 19 keresett terroristát tartalmazó orosz listán is.

Ezt Moszkva más nemzetekkel, köztük Németországgal is megosztotta 2012-ben. Khangoshvili 2016-ban folyamodott menekült státuszért Németországban, amit ugyan nem kapott meg, de az országban maradhatott. Kraszikov kapcsán a lap még megjegyzi, hogy az afganisztáni háború alatt a szovjet hadseregben szolgált. Később csatlakozott az orosz belügyminisztérium elit katonai egységeihez, majd az FSZB-hez.

Kétszer házasodott meg, második felesége Ukrajnából, Harkovból származik. Egy előkelő moszkvai lakásban éltek, szeretett márkás ruhákat és luxusautókat vásárolni, állítólag Putyinnal is találkozott személyesen. Jelenleg egy bajorországi létesítményben őrzik. Felesége és a gyereke 2019-es letartóztatása után a Krím-félszigetre költözött, ahol jelenleg az FSZB felügyelete alatt élnek.

A hírhedt kémprogram törhette fel az Apple termékeit: a Pegasus

Az Apple sürgősségi szoftverfrissítést adott ki, miután figyelmeztették, hogy egy korábban fel nem fedezett sebezhetőségen keresztül az iPhone és iPad készülékeiket távolról is megtámadhatja a Pegasus, az izraeli NSO kémprogramja. A techcég felszólította az iPhone-tulajdonosokat: sürgősen frissítsék az eszközeiket.