Az Törvényszéke januárban kiadott végzésében elutasította Eva Kaili keresetét, amelyet az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt alelnöke az európai legfőbb ügyésznek a képviselői mentelmi joga felfüggesztését célzó kérelme és az Európai Parlament elnökének ezzel kapcsolatos határozata ellen nyújtott be. 

Az Európai Ügyészség szerint Kaili 120 ezer és 150 ezer euró közötti közpénzt költött el csalárd módon.
Fotó: AFP

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt Kaili ügye most egy a korábbitól eltérő történet miatt került az EP elé. 

A vádakban többek között a következőket sorolják: egyik akkreditált parlamenti asszisztense nem teljesítette a 2015. szeptember 28. és 2019. július 2. közötti időszakban a munkahelyén való jelenlétre és a feladatai ellátására vonatkozó kötelezettségét, illetve négy asszisztense kapcsán azt jegyzik meg, hogy éveken át el nem végzett kiküldetésekért kaptak költségtérítéseket.

Kedden ennek az ügynek a kapcsán döntöttek az európai parlamenti képviselők Kaili mentelmi jogának felfüggesztéséről. 

Az Európai Ügyészség szerint Kaili 120 ezer és 150 ezer euró közötti közpénzt költött el csalárd módon, és ha bűnösnek találják, 5 és 15 év közötti börtönbüntetést kaphat. Kaili kísérlete, hogy az Európai Unió Törvényszékénél elutasítsák az ügyet, a múlt hónapban kudarcot vallott.

Kailit 2022. decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során. Az ügyben több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

A brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban a Politico brüsszeli hírportál arról írt kedden, hogy Eva Kaili jogi képviselője szerint börtönbe kerülhet, ha továbbra is beszél az ügyről a médiának. Gonzalo Boye, Kaili egyik ügyvédje hétfő délután írt egy e-mailt a jogi bizottság képviselőinek, amelyben az áll, hogy a parlament volt alelnökét „azzal fenyegetik, hogy újra börtönbe kerül, ha bármilyen – közvetlen vagy közvetett – megjegyzést tesz az ügyéről a médiának”.

Az e-mailben Boye csatolta az ügyben illetékes nyomozási bíró, Aurélie Dejaiffe jogi végzését, amelyet december 22-én küldött, miután Kaili több médiumban, köztük a belga RTL televízióban is megjelent, hogy megvédje magát.

A médiában való szereplés tiltása mellett öt másik feltételt is szabtak, amelyeket Kailinak be kell tartania, amióta tavaly áprilisban kiszabadult a börtönből, egyebek között azt, hogy kerülnie kell minden kapcsolatot az ügy többi gyanúsítottjával, kivéve „közeli családtagjait”. Élettársa, Francesco Giorgi ugyanis szintén érintett az ügyben.

Giorgi ellen korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel előzetes vádja is felmerült, és kezdetben együttműködött a rendőrséggel. Ügyvédje, Pierre Monville azonban most azt állítja, hogy védence vallomását kényszer hatására tette.