Közélet

A Hamász támadása már október előtt megindult Izrael ellen

A Hamász már október 7. előtt megindította az izraeliek elleni támadását, mégpedig a kibertérben. A terrorszervezethez köthető hekkerek támadást hajtottak végre az izraeli nép és annak kormánya ellen egyaránt.

Egy Hamász-párti hekkercsoport már az október 7-i pogrom előtt megtámadta az izraelieket, mégpedig a világhálón. A hekkerek nagy értékű célpontokat, például szoftvermérnököket és építészeket vettek célba azzal, hogy rávegyék őket rosszindulatú programok letöltésére szeptemberben. A támadások köre széles volt – derül ki a Google által közzétett, kiberbiztonsági kutatásról szóló jelentésből.

A Hamasz már október 7. előtt megindította az izraeliek elleni támadását. 
Computer,System,Hack,Warning.,The,Concept,Of,A,Cyber,AttackComputer system hack warning. The concept of a cyber attack on a computer network. Malicious software, viruses and cybercrime. Hacking personal data
A Hamász már október 7. előtt megindította az izraeliek elleni támadását. Fotó: Shutterstock

A hekkerek úgy tettek, mintha egy szabadúszó munkalehetőséget kínáló cég alkalmazottjai lennének. A támadók a mérnököket a LinkedIn munkaügyi közösségi oldalon keresték fel, hogy rávegyék őket egy csatolmány letöltésére, amely rosszindulatú kódot tartalmazott. A pogromot megelőző internetes támadás szélesebb körű volt a Hamász korábbi csapásainál.

Napokkal a Hamász vérengzése előtt kiberbűnözők egy másik csoportja olyan, rosszindulatú programokat terjesztett, amelyek Izrael rakétatámadásra figyelmeztető alkalmazására hasonlítottak. A főként androidos telefonokra letölthető fake alkalmazásba olyan kiskaput rejtettek el, amellyel összegyűjtötték a felhasználó adatait, kapcsolatait, üzeneteit és tartózkodási helyeit.

A Hamászhoz köthető kiberterroristák október 7. előtt voltak főképp aktívak, támadták a zsidó népet és annak kormányát is. Céljuk egyrészt a hírszerzés, másrészt a félelemkeltés volt.

Ezek a csoportok Ciszjordánia vezetését sem kímélték: a vérengzés előtti hetekben több hullámban is támadták a ciszjordániai szervezeteket, többek közt a Fatahot is. A Hamász az október 7-i vérengzés taktikai támogatására viszont szándékosan nem használhatott kiberműveleteket a Google szerint.

A vállalat azt is megállapította, hogy az októberi terrortámadást megelőző fél évben az izraeli felhasználókat ért, kormányok pénzelte adathalászat 80 százaléka Iránhoz köthető – jelentette Sandra Joyce, a Google Cloud fenyegetéselemző csoportjának alelnöke. Mint ismert, Irán készítette fel a Hamász terroristáit az októberi vérengzésre, a terrorszervezett a siíta iszlám vallású ország egyfajta helyetteseként, másként szólva kinyújtott karjaként támadja az ősellenség Izraelt.

Az izraeli háború és a hekkertámadások

A technológiai óriás úgy látja, hogy az Egyesült Államok és az által terrorszervezetnek nyilvánított csoport a háború kezdete óta nem használta a kiberteret. 

Nem láttunk arra utaló jelet, hogy a kibertevékenység beépült volna a Hamász harctéri műveleteibe, vagy hogy felhasználták volna a lehetővé tételére

– írták a szerdai jelentésben.

Irán másik helyettes szervezete, a Libanonban székelő Hezbollah viszont közvetlenül az október 7-i támadásokat követően vitt véghez  kibertámadásokat Izrael ellen. Például létrehoztak egy weboldalt, amelyről az elrabolt izraeliek hollétéről szóló értesítéseket tölthettek le a látogatók. Ezek a dokumentumok azonban vírust tartalmaztak. Az is előfordult, hogy a Hezbollah kiberterroristái segélyszervezet képviseletében telepítettek rosszindulatú applikációkat a felhasználó eszközére.

A háború megindulása óta mindkét oldalon megszaporodtak a kibertámadások. 

Az elmúlt időszakban hekkerek támadták a zsidó államot, az Egyesült Államokat, Európát, és Izrael közel-keleti regionális szomszédjait is célba vették, sőt még Iránt is. Habár Irán stratégiáját alapvetően nem változtatta meg az izraeli háború, ám tevékenységének hangsúlya az Izrael-párti közvélemény aláásására összpontosít.

Mi várható az izraeli háborúhoz kapcsolódó kiberhadviselésben?

Az Iránhoz kötődő csoportok valószínűleg továbbra is használják a kiberhadviselés eszközeit. A vállalat szerint a Hezbollah és a Hamász is visszatér a kibertérbe, és a Palesztinán belüli ügyekkel, Izraellel, az Egyesült Államokkal, Európával és a Közel-Kelet más regionális szereplőivel kapcsolatos hírszerzési célú kémkedésre összpontosítanak. 

A Google arra számít, hogy az Iránhoz köthető kibertámadások továbbra is jellemzők lesznek. „Egyértelmű, hogy az online harctér a jövőben kiemelt szerepet fog játszani a nagyobb fegyveres konfliktusokban” – összegeztek a jelentést bemutató blogbejegyzésben.

Izrael a Hamász kibertámogatásával vádolja Iránt

Jelentések szerint az izraeli háború elején jelentős adatfogalom-növekedés volt tapasztalható. Izrael nem először vádolja Iránt a Hamász támogatásával. Tel-Aviv szerint Teherán nemcsak pénzzel, hanem kibertámadásokkal is segíti a terrorszervezetet.

 

kibertámadás hekker izraeli háború támadás Hamász
Kapcsolódó cikkek