A Bloomberg jelentéséből kiderült, hogy az Egyesült Királyságban működő szélerőműfarmok kezelői rendszeresen túlbecsülték az általuk termelt villamos energia mennyiségét, és óriási pluszköltségeket számláztak ki az államnak.

Day,View,Uk,Motorway,Road,Wind,Turbines szélerőmű
A brit kormány fizet a szélerőműveknek, hogy ne termeljenek áramot, és rájuk hagyja, hogy ezért mennyit kapjanak.
Fotó: Shutterstock

Nagy-Britannia elavult villamosenergia-hálózata nem mindig tudja befogadni a szélerőművek által termelt összes áramot – ilyenkor a National Grid rendszer-üzemeltető fizetni szokott az energiacégeknek, hogy kapcsolják le a turbináikat, csökkentve ezzel a hálózati terhelést. Az ilyen „önkorlátozásért” járó kifizetések a szélerőművek előrejelzésein alapulnak arra vonatkozóan, hogy mennyit fognak termelni.      

Sok üzemeltető rendszeresen eltúlozza ezeket az előrejelzéseket, jócskán megnövelve a hálózati költségeket és az adófizetők terheit.  

A Bloomberg 2018-tól 2023 júniusáig elemezte a szektor feljegyzéseit, hogy összehasonlítsa a szélerőmű-üzemeltetők napi termelési előrejelzéseit a tényleges termelésükkel, amikor nem voltak lekorlátozva. Az elemzésben szereplő 121 szélerőműből 40 átlagosan 10 százalékkal, 27 pedig több mint 20 százalékkal becsülte túl a termelését.

Ezeket a szélerőműveket Európa legnagyobb energetikai vállalatai üzemeltették, amelyek az elmúlt években óriási támogatásokat kaptak a kormánytól a megújulóenergia-termeléshez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy az ilyen túlbecslések miatt mennyit kellett fizetnie az államnak, de csak a 10 százalékkal dolgozó 40 farm esetében a fogyasztóknak a becslések szerint összesen 51 millió fonttal volt magasabb a számlájuk.   

Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a lakosságtól ilyen manipulált, téves adatok alapján pluszpénzt szedjenek be. Véget fogunk vetni ennek a gyakorlatnak

– nyilatkozta Andrew Bowie energiaügyi miniszter. Az Ofgem, a brit energiaszabályozó hatóság pedig bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az üzemeltetőkkel szemben.

A brit törvények kifejezetten tiltják, hogy az energiatermelők „túlzott előnyhöz jussanak”, amikor a hálózati korlátozások ellentételezése érdekében leadják a jelentéseiket. A becsléseket pedig könnyen le lehet vezetni az időjárással és az aktív időszakokkal való összehasonlítással.

Szélforduló jöhet a szélerőműgyártók piacain

A rossz idei év után jövőre talpra állhat a szektor.