Betesz a zöldülésnek a bürokrácia – ez az egyik fő megállapítása az Institute for Public Policy Research nevű agytröszt jelentésének. Eszerint 6723-ra érheti el Nagy-Britannia a nettó nulla kibocsátást, az eredetileg megjelölt dátum, 2050 helyett. 

Nem az elköteleződés hiányzik, még forrás is akadna a megújulók jobb kiaknázására. A bürokrácia az, ami meggátolja a gyorsabb zöldülést.

A jelentés szerint a szélerőművek tervezési szabályrendszere annyira bonyolult, hogy meg tudja hiúsítani az egyébként jövőbe mutató terveket.

Wind turbines
Fotó: AFP

A jelenlegi angliai tervezési rendszer távolról sem alkalmas egy nettó nulla világ felépítésére

– mondta Luke Murphy, az IPPR energia-, klíma- és infrastrukturális igazgatója. „Nagyjából annyira vagyunk messze az ellátásbiztonsághoz szükséges szélerőművek mennyiségétől, mint a Stonehenge építésének kezdete és a jelenkor közötti időszak” – ezzel a képzeletbeli példával illusztrálta a szakember a helyzetet.

A régió sok más országához hasonlóan az Egyesült Királyság is arra törekszik, hogy a század közepére szén-dioxid-semleges legyen, és a fosszilis tüzelőanyagoktól a megújulók felé forduljon. Sok háztartás szembesül a megélhetési költségek megugrásával, az energia átárazódásával.

Azonban a kormányzó Konzervatív Párt gyakorlatilag betiltotta az új szárazföldi szélerőművek telepítését azzal, hogy rendkívüli módon megnehezíti az új projektek jóváhagyását. 

A szabályok megváltoztatása előtt Anglia évente 180 megawattnyi új szélerőmű kapacitást állított üzembe – áll a jelentésben. A jogszabályi környezet módosítása után ez nagyjából 1 megawattra zuhant,

és azóta mindössze 17 kisebb szélerőműpark kapott működési engedélyt, ez az országos hálózat 2030-ra kitűzött céljának körülbelül 0,02 százaléka.

„Ebben az ütemben Nagy-Britanniának 4700 évre lesz szüksége, hogy elérje a célját” – áll a közleményben.

Kedvező jel lehet, hogy Rishi Sunak miniszterelnök tavaly konzultációba kezdett, ami véget vethet a tilalomnak, ugyanis több mozgásteret biztosítanának a közösségeknek a projektek jóváhagyására. Ugyanakkor a RenewableUK ipari csoport szerint a javasolt változtatások nem sokat segítenek majd. A kormányszóvivő arra emlékeztetett, hogy 2010 óta 500 százalékkal növelték a hálózatra kapcsolt mennyiségét, ami a második legtöbb Európában.