Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba Simona Halperin izraeli nagykövetet, miután Szergej Lavrov tárcavezetőt bírálta egy lapinterjúban. A misszióvezető nyilatkozat nélkül távozott a minisztérium épületéből, ahol mintegy másfél órán át tartózkodott. A tárca a RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az izraeli nagykövetet „a Moszkva külpolitikai megközelítéseit és a történelmi realitásokat elferdítő nyilvános, elfogadhatatlan kijelentései kapcsán idézték be”.

International Holocaust Remembrance Day in Moscow
Fotó: AFP

Halperin a Kommerszant című lapban február 5-én megjelent interjújában arról beszélt, hogy az orosz külügyminiszter szerinte lekicsinyelte a holokauszt jelentőségét. A nagykövet sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja nem szerepel Oroszország hivatalos megemlékezéseinek naptárában.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a kijelentések rendkívül szerencsétlen kezdetét jelentik a posztját a közelmúltban elfoglaló Halperin diplomáciai missziójának.

A minisztérium emlékeztetett rá, hogy éppen Moszkva kezdeményezte 2005-ben azt az ENSZ-közgyűlési határozatot, amely hozzájárult a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknap létrehozásához. A dátumot sem véletlenül választották ki, mert 1945-ben ezen a napon szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

A külügyminisztérium emellett azt tanácsolta a nagykövetnek, hogy ne felejtse el, hogy „nincs monopóliuma vagy legfőbb erkölcsi tekintélye a holokausztról szóló vitákban”. A RIA Novosztyi felidézte, hogy Lavrov korábban kijelentette: a nácizmus elleni harc témaköre összeköti Oroszországot és Izraelt, és a két országnak nagyon óvatosan kell viszonyulnia a közös történelemhez.

A Kreml nem először emel szót amellett, hogy Oroszországnak fontos a modern nácizmus elleni harc. Ősszel egy nagyobb botrány robbant ki Kanadában, amikor az ottawai parlament megünnepelt egy náci veteránt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ekkor elmondta, hogy a továbbiakban szolidárisnak kellene lenni a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben.