„Búcsúzom. A mai nappal véget ér köztársasági elnöki szolgálatom” – írta hétfőn az Instagram-oldalára Novák Katalin lemondott köztársasági elnök. A volt államfő a bejegyzésében hozzátette: 

Szeretettel gratulálok Sulyok Tamásnak, és sok erőt kívánok neki a következő évekre!

NOVÁK Katalin; KATÓ BélaBudapest, 2024. január 26.
Novák Katalin köztársasági elnök Kató Béla püspök kitüntetésének átadásán a Sándor-palotában 2024. január 26-án. Az államfõ a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítette Kató Bélát, az Erdélyi református egyházkerület püspökét, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

A lemondott államfő a kevesebb mint két évig tartó elnöki időszakát összefoglaló videót osztott meg a közösségi oldalán. Február elején vált ismertté a nyilvánosságban a köztársasági elnök egyik kegyelmi döntése. 

Novák Katalin tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinek, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofileset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. 

A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője követte el. A férfi igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. A kegyelmi kérvény elfogadásának idejére a férfi büntetését az igazságszolgáltatás már háziőrizetre enyhítette, ebből még kilenc hónap volt hátra. 

A kegyelmi döntés hangos felháborodást váltott ki: Novák Katalin bejelentette a lemondását, majd a kegyelmi döntést ellenjegyző egykori igazságügyminiszter, volt EP-képviselő-jelölt Varga Judit is közölte, hogy visszavonul a közélettől.

A botrányra a kormány is reagált: február 8-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez azért, hogy a jövőben azok, akik kiskorú gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményt, semmilyen módon ne részesülhessenek köztársasági elnöki kegyelemben, rájuk a kegyelmi jog ne vonatkozzon. 

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét hétfőn választotta meg az Országgyűlés, miután a kormánypártok őt jelölték a köztársasági elnöki pozícióra. Miután megválasztották köztársasági elnöknek, először tartott beszédet Sulyok, aki az Országgyűlés előtt szólalt fel. Azt mondta, hogy neki megadatott, hogy dolgozhatott a végeken és a váraknál egyaránt. Ezzel arra utalt, hogy szabad ügyvédként és a legfőbb jogi hivatal, az Alkotmánybíróság élén is állt. A jogászi pálya náluk családi hagyomány, őt a jog szeretete nyomja. Mottója pedig, 

tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni azt, ami őt illeti.