Az amerikai kormány titokban figyelmeztette a törvényhozókat és az európai szövetségeseket, hogy Oroszország egy nukleáris képességekkel rendelkező űrfegyver felbocsátását tervezi – vezeti fel a témát a New Scientist című lap.

Military,Spaceship,Shoots,Down,An,Enemy,Satellite,With,A,Laser
Fotó: 3Dsculptor

A hír azután robbant ki, hogy Mike Turner, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke homályos figyelmeztetést adott ki egy „komoly nemzetbiztonsági fenyegetésről”, és sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy „oldja fel az ezzel a fenyegetéssel kapcsolatos összes információ titkosítását” a nyilvánosabb megbeszélések érdekében. Azóta a híradások további részleteket tártak fel arról, hogy mi lehet az orosz titokzatos fegyver. 

Oroszország nukleáris rakétákat vagy bombákat akar elhelyezni az űrben?

Ez továbbra sem világos. Az ABC News és a The New York Times beszámolói a „nukleáris fegyver” kifejezést használják, ami olyan fegyvert jelenthet, amely képes nukleáris hasadási vagy fúziós reakciókkal járó robbanást előidézni. Ha ez igaz, akkor ez sérti a világűrről szóló 1967-es szerződést, amely megtiltja az aláíró országoknak – köztük Oroszországnak és az Egyesült Államoknak –, hogy nukleáris vagy más tömegpusztító fegyvereket helyezzenek el az űrben.

Egy nukleáris robbanás az űrben nem okozna közvetlen kárt a földi embereknek, de több műholdat megsemmisíthetne és hatástalaníthatna. Amikor az USA 1962-ben a Starfish Prime teszten atombombát robbantott alacsony Föld körüli pályán, a keletkező sugárzás az akkor ezen a pályán lévő kerengő műholdak mintegy harmadát károsította vagy semmisítette meg.

A bejelentést azonban lehet másként is értelmezni. 

Mi mást jelenthet Oroszország nukleáris képessége az űrben?

Elképzelhető az is, hogy az orosz űrfegyver nukleáris energiát használ fedélzeti rendszereinek energiaellátásához. A PBS News Hour hírcsatorna amerikai tisztviselőket idézett, akik szerint az orosz fegyver valószínűleg nukleáris meghajtású.

Oroszország és az Egyesült Államok is évtizedek óta használja a nukleáris energia különböző formáit az űrben. Az egyik ilyen a maghasadás elvén működő reaktor, amely például a polgári célú atomerőművekben is megtalálható. Ezek a nukleáris láncreakcióból nyerik az energiát.

Az Egyesült Államok 1965-ben egy kísérleti atomreaktort juttatott az űrbe, míg Oroszország 1967 és 1988 között legalább 34 atomreaktort juttatott műholdak fedélzetére a Nukleáris Világszövetség összesítése szerint.

Az USA, Oroszország és más országok is indítottak már radioizotópos rendszerekkel működő űrmissziókat. Ezek a radioaktív anyagok természetes bomlásából származó hőt hasznosítják áramforrásként – de sokkal kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a maghasadási reaktorok.

Mire lehet képes a szóban forgó orosz űrfegyver?

A hírek szerint az orosz fegyvert úgy tervezték, hogy az űrben lévő műholdakat célozza meg, vagyis nem földi célpontokat támad. Ha azonban a fegyver képes műholdakat kilökni keringési pályájukról, akkor ezek a tárgyak a bolygó felszínére eshetnek, és súlyos károkat okozhatnak. Ha pedig darabokra robbantja őket, akkor a keletkező űrszemétfelhők más műholdakat vagy akár a Nemzetközi Űrállomást is veszélyeztethetik. Ez akár a Kessler-szindróma forgatókönyvét is előidézheti, amikor az űrszemét láncreakciója irányíthatatlanná válik, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi a műholdak működését a Föld körüli pályán.

Különböző országok – köztük Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és India – korábban mind teszteltek már műholdak elleni fegyvereket (anti-satellite weapons, ASAT), amelyek a Földről indított rakétákkal lövik le a Föld körüli pályán keringő objektumokat. Azt azonban eleddig mély hallgatás övezi, hogy bevetették-e valaha is ezeket a fegyvereket. 

Az orosz kormányszóvivő a Reuters szerint az amerikai figyelmeztetést rosszindulatú koholmánynak nevezte, amelynek célja, hogy az amerikai kongresszus egy újabb Ukrajnát támogató, katonai segélyt nyújtó törvényt fogadjon el. 

Miért akar Oroszország új műholdellenes fegyvert?

A műholdak kulcsfontosságúak mind a katonai, mind a polgári alkalmazásokban, amelyek óriási hatással vannak a modern életre. Figyelik az időjárást, működtetik a GPS-rendszereket, űralapú megfigyelést biztosítanak, és lehetővé teszik a kommunikációt: például a SpaceX Starlink műholdakból álló flottája létfontosságú az ukrán haderő számára az orosz erők elleni drón- és tüzérségi csapások koordinálásában.

Az ukrán hadsereg kommunikációjában kulcsszerepe van Starlink hálózatának.
Fotó: AFP

A PBS News Hour által idézett amerikai tisztviselők szerint az orosz űrfegyver 

elektronikus hadviselési képességgel rendelkezik az amerikai katonai és polgári kommunikációhoz nélkülözhetetlen amerikai műholdak célba vételére.

Oroszország éveket töltött olyan űralapú elektronikai hadviselési rendszerek kifejlesztésével, amelyek képesek a műholdakhoz érkező és onnan érkező kommunikációs jelek zavarására – derül ki a coloradói székhelyű Secure World Foundation űrbiztonsági szervezet jelentéséből. Victoria Samson, a Secure World Foundation munkatársa szerint az ilyen orosz űrfegyverek akár nukleáris meghajtásúak is lehetnek.

Mennyire lehet veszélyes ez a műhold elleni új fegyver?

A jó hír az, hogy ha az űrfegyver feladata inkább a műholdak zavarása, mintsem azok fizikai megsemmisítése, akkor nem idéz elő olyan katasztrofális eseményeket, amelyeket a Kessler-szindróma előrevetít. Mindazonáltal veszélyesnek roppant veszélyes. Egy olyan űrfegyver, amely elektronikus hadviseléssel zavarja a jeleket, hatékonyan hatástalaníthatja a műholdakat. Ez megzavarhatná a harctéren létfontosságú kommunikációt, működésképtelenné tehetné a GPS-irányítású rendszereket, elvakíthatná a kémműholdakat, és megnehezítené az NATO számára katonai erőinek koordinálását – a világ minden táján.