Közélet

Nem kegyelmeznek a lengyel gazdák: több mint száz tonna ukrán gabonát semmisítettek meg

Kijev arra szólította fel a lengyel kormányt, hogy lépjenek fel a gabonájukat pusztító helyi gazdák ellen. A hétvégén több mint száz tonna ukrán gabonát semmisítettek meg Lengyelországban.

Lengyelországban mintegy 160 tonna ukrán gabonát semmisítettek meg, Ukrajna pedig felszólította Varsót, hogy találják meg és vonják felelősségre a tetteseket. Az ukrán gabonaszállítmány célpontja nem Lengyelország volt, a tettesek aközben semmisítették meg a rakományt, miközben áthaladt az országon.

Fotó: AFP

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúra-miniszter közlése szerint a szállítmány elsősorban a lengyelországi Gdansk kikötőjébe tartott, hogy onnan más országokba szállítsák – írja a The Kyiv Independent. 

A miniszter szerint a 160 tonnányi terményt a Bydgoszcz melletti lengyel vasútállomáson dobták le.

Ez már a negyedik ilyen eset, mióta a lengyel gazdák tiltakozásba kezdtek az ukrán mezőgazdasági miatt és az zöldmegállapodása ellen. Országszerte körülbelül 30 ezer traktorral torlaszolták el a földművesek az autópályákat, a gyorsforgalmi utakat és a különböző csomópontokat. A héten újabb tiltakozásba kezdenek Varsóban.

„Azokat, akik megrongáltak az ukrán gabonát, meg kell találni és meg kell büntetni” – hangoztatta Kubrakov, majd hozzátette, hogy a lengyel rendőrség már megkezdte az eljárást. Vaszil Zvarics Ukrajna lengyelországi nagykövete „barbárságnak” minősítette az esetet.

Felhívjuk a lengyel hatóságok figyelmét, tegyenek meg mindent, hogy megtalálják és megbüntessék azokat, akik ilyen szégyenletes cselekmény követtek el

– mondta a nagykövet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban utasította kormányát, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről. Eközben tiltakozó lengyel gazdák eltorlaszolták az Ukrajnába tartó vasúti síneket. Zelenszkij arra kérte Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, hogy „jöjjön el a határhoz”, Andrzej Duda államfőt pedig arra, hogy támogassa ezt a párbeszédet.

 

gazdatüntetések ukrán gabona ukrajna háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek