Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az zöldmegállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból – közölte a Polsat News hírtelevízió. A televízió riporterei szerint a gazdák mintegy 200 helyen, ezen belül az autópályák és a gyorsforgalmi utak egyes szakaszain, az autópályák lejáróin és egyéb közlekedési csomópontokon tüntetnek, a közutakat országszerte csaknem 30 ezer mezőgazdasági jármű torlaszolta el.

Farmers Protest In Poland
Megbénult Lengyelország a tömegekben tüntető gazdák miatt.
Fotó: AFP

A földművesek akciójához kedden több helyen erdészek és fuvarozók is csatlakoztak.

Nemet mondunk a zöldmegállapodásra, az ukrán termékek behozatalára és az állattenyésztés korlátozására

– nyilatkozott a Polsat Newsnak Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke. Ezzel Izdebski a tüntetők harmadik, a prémes állatok tenyésztésének fenntartásáról szóló követelésére is utalt. A prémes állatok tenyésztését korlátozó törvénytervezetet a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció terjesztette elő február elején.

Izdebski kedd reggel a PAP hírügynökségnek elmondta: az OPZZ azt akarja, hogy a kormány olyan nyilatkozatot továbbítson az Európai Bizottsághoz, melynek értelmében Lengyelország „teljes körűen kihátrál a zöldmegállapodásból”.

A traktorokkal kivonuló gazdák teljesen megbénították a forgalmat a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz központjában, ahol a vajdasági hivatal előtt tüntetnek.

A kedd délutáni órákban a lengyel média közölte, hogy Krakkó belvárosába egy több mint négyszáz traktorból álló oszlopot vezettek be.

A lengyel gazdák a február 9-én indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az ukrán határátkelőket is. Míg eddig óránként egy-két teherszállító járművet engedtek át a határon, kedden élesítették a tiltakozást, és egyáltalán nem engednek át kamionokat. A személygépkocsik és a buszok forgalmát viszont nem korlátozzák.

A délkelet-lengyelországi Medykánál a tüntetők eltorlaszolták a vasúti határátkelőt is, és néhány vagonból gabonát eresztettek ki.

Két-három vagont megnyitottak, kukorica volt bennük

– nyilatkozott a Polsat News hírtévének a tiltakozás egyik résztvevője.

A Do Rzeczy lengyel konzervatív hírportál szerint az eset miatt rendőrségi vizsgálat indult. A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi közlemény szerint kisebb mennyiségű gabonáról volt szó. Az incidenst határozottan elítélte Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet.

Ez az ukrán gazdák munkája iránti tisztelet hiányát is jelenti az orosz agresszió körülményei között

– írta az X felületen.

A földművesek következő nagy tiltakozását jövő keddre Varsóba tervezik. Bejelentések szerint a fővárosi tüntetésen más európai országok agrárszervezeteinek képviselői is részt vesznek.