Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint ő nyugati csapatokat küldene Ukrajnába. Macron gondolatát több állam, köztük Magyarország már korábban is elutasította, mivel az sértheti Európa biztonságát.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban reacts on February 26, 2024 at the Parliament in Budapest,  prior to the vote on Sweden's membership to NATO and the vote on the new State President, the former Constitutional Court President Tamas Sulyok. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Fotó: AFP

A magyar miniszterelnök közösségi oldalára nemrég feltöltött videójában egyértelműen leszögezte:

Mi nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül.

 

Macron elnök kijelentését követően azonnal szinte minden NATO-tagállam vezetője felszólalt, hogy megcáfolja a francia elnök kijelentését. Az elsők közt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök jelentette ki, hogy nemzete semmiképpen sem küld katonákat Ukrajnába, a francia elnök pedig csináljon azt az országa hadseregével, amit akar. 

Máris oktatnak a svédek: Macron ne beszéljen a nevében

A svéd miniszterelnök gyorsan reagált Emmanuel Macron legfrissebb beszédére, amelyben előrevetítette a nyugati katonák Ukrajnába vezénylését. Ulf Kristersson közölte, hogy a francia elnök azt csinál az országa hadseregével, amit akar, de ez nem fogja kötelezni Svédországot semmire. Kijelentette, hogy Stockholm asztalán nem szerepel semmilyen katonai beavatkozásról szóló terv.

Nem sokkal később Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatala, majd Németország és Nagy-Britannia is kijelentették, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába, végül pedig ezeket a nyilatkozatokat megerősítette Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is, aki kijelentette, hogy nincs a szervezet asztalán olyan terv, hogy harcoló csapatot küldjön az ukránok megsegítésére. Oroszország pedig óva intett a Nyugat katonai beavatkozásától az orosz–ukrán háborúba.