BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Emmanuel Macron egyedül maradt: csak ő küldene katonákat Ukrajnába

Az Egyesült Államok szerint nem amerikai katonák, hanem katonai segélyek hozhatják el a győzelmet az orosz megszállás ellen harcoló Ukrajnának. Ezzel a legerősebb NATO-tagállam is kihátrált Emmanuel Macron mögül, aki felvetette, hogy akár katonákat is küldhetnének Ukrajnába.

Miután Emmanuel Macron francia államfő fél mondattal megemlítette, hogy akár hajlandó lenne katonákat is küldeni az Oroszországgal hadban álló Ukrajna megsegítésére, sorra kapja a kioktatásokat a NATO-szövetségeseitől. A legfrissebb a legnagyobb NATO-tagállamtól, azaz az Egyesült Államoktól érkezett.

A legerősebb NATO-tagállam is kihátrált Emmanuel Macron mögül, aki felvetette, hogy akár katonákat is küldhetnének Ukrajnába.
A legerősebb NATO-tagállam is kihátrált Emmanuel Macron mögül, aki felvetette, hogy akár katonákat is küldhetnének Ukrajnába.
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába

– idézi a Fehér Ház szóvivőjének keddi kijelentését az MTI.

„Biden elnök világosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába, hogy részt vegyenek a harcokban” – jelentette ki Adrienne Watson, a washingtoni nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Watson hozzátette, hogy az elnök szerint a győzelmet az a katonai segélycsomag hozhatja el, amelyet a kongresszus jelenleg blokkol.

Joe Biden kedden a Fehér Házban fogadta a kongresszus több vezető tisztségviselőjét, hogy költségvetési kérdésekről, köztük az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról egyeztessenek. A megbeszélés elején az elnök úgy fogalmazott, „a mindennapos tétlenségnek borzasztó következményei vannak” Ukrajnában, és rettenetes ára lesz annak, ha az amerikai törvényhozás nem szavazza meg az Ukrajnának szánt legújabb 60 milliárd dolláros támogatást.

Macron gondolatát több állam, köztük Magyarország is elutasította. Korábban Ulf Kristersson svéd miniszterelnök jelentette ki, hogy nemzete semmiképpen sem küld katonákat Ukrajnába. A francia elnök pedig csináljon azt az országa hadseregével, amit akar. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatala, Németország és Nagy-Britannia is kijelentették, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába.

Ezeket a nyilatkozatokat megerősítette Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is, aki kijelentette, hogy nincs a szervezet asztalán olyan terv, hogy harcoló csapatot küldjön az ukránok megsegítésére. Oroszország pedig óva intett a Nyugat katonai beavatkozásától az orosz–ukrán háborúba.

Kreml: ha NATO-katona teszi a lábát ukrán földre, az totális háborút jelent

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Emmanuel Macron reggeli beszédére, amelyben felvetette annak a lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön Ukrajnába. A francia elnök szerint a szövetségesek között felmerült ez a lehetőség, de nem jutottak konszenzusra. Peszkov azt kéri a nyugati vezetőktől, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: a polgáraik érdekét szolgálja, ha háborúba kezdenek Oroszországgal?

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.