Közélet

Orosz harcihelikoptert lőttek le az ukránok

Egy ukrán beszámoló szerint a helyi légvédelem megsemmisített egy Avgyijivka felé tartó orosz harcihelikoptert. A hírt egy ukrán magas rangú katonatiszt is megerősítette.

Orosz harcihelikoptert lőttek le az ukránok – tudósított róla az ukrán háborús tudósítással foglalkozó Ukrainian Front nevű blogger az X közösségi platformon. A bejegyzés szerint a hírt a Tavria operatív-stratégiai csoport parancsnoka erősítette meg.

A Ka-52 „Aligátor” helikopter egyik alapvető alkatrészei az amerikai gyártmányú Intel csipek.
Forrás: Ukrainian Front / X

A bejegyzés szerint Oleksandr Tarnavskyi dandártábornok, a Tavria operatív-stratégiai csoport vezetője erősítette meg, hogy

az ukrán erők egy Avgyijivka felé tartó Ka-52 típusú „Aligátor” harcihelikoptert lőttek le. 

Ukrajna még 2023 őszén nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel mélyen belőtt a front mögé, és több orosz katonai repülőteret is eltaláltak. Beszámolók szerint a támadásban harcihelikoptereket semmisítettek meg, és a repülőtéri infrastruktúrát is megrongálták. Állításuk szerint négy csapást hajtottak végre a repterek ellen, ezek célja a fegyverek és a katonai felszerelés elpusztítása volt.

Az orosz hadigépezet legfontosabb alapelemei még mindig nyugati vállalatoktól származnak : az és az Egyesült Államok az ukrajnai háború kirobbanása óta a kínai beszállítókra mutogat, valójában a nyugati vállalatok azok, amelyek az orosz fegyverarzenálban használt legkritikusabb alkatrészeket gyártják. A listát az Intel vezeti, amelynek a csipjei kulcsfontosságúak olyan fegyverekben, mint például a Ka–52 „Aligátor” helikopter.

 

helikopter oroszország ukrajna Ka-52 Aligátor orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek