Stockholm üdvözli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Minister Of Sweden Jonson Hold A NATO Membership And Ukraine War Conversation
Pal Jonson: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges.
Fotó: NurPhoto via AFP

A tárcavezető elmondta: természetesen örülnek a hírnek.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon osztotta meg kedden: azt kérte Kövér László házelnöktől, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját a tavaszi ülésszak első ülésnapján, jövő hétfőn. A házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Ezúton kérem elnök urat, hogy az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszakának első ülésén, a 2024. február 26-i ülésnap napirendjén szerepeljen a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/638 számú törvényjavaslat zárószavazása, melyet a frakciónk támogatni kíván

– olvasható Kocsis Máté levelében, amelyet egy nappal azt követően fogalmazott meg, hogy Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson közölte, hogy Budapestre látogat, hogy tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kormánypárti frakció előzőleg a találkozótól tette függővé a skandináv ország NATO-hoz való csatlakozásának támogatását.

Mindeközben Pal Jonson Stockholmban azt is bejelentette, hogy Svédország további mintegy 7,1 milliárd svéd korona (245,5 milliárd forint) értékű katonai segélyt adományoz Ukrajnának.

Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges

– szögezte le.

Ez lesz Svédország 15. segélycsomagja Ukrajnának, amivel a háború kezdete óta a svéd támogatás összértéke mintegy 30 milliárd koronára emelkedik. A legújabb csomag tüzérségi lőszereket, tengeri támadóhajókat és egyéb felszereléseket tartalmaz – közölte Svédország.

Budapestre jön a svéd miniszterelnök

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök többször egyeztetett már Orbán Viktorral Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítéséről, és nemsokára Budapestre utazik ennek kapcsán.