Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

SWEDEN NATO
Fotó: TT News Agency via AFP

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük” – válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére

– fogalmazott a svéd miniszterelnök és hozzátette, hogy „már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen”.

A svéd külügyminiszter szerint nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében , de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását. Mint ismert a bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. Ez a svédek esetében azt jelenti, hogy már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon.

A 10,5 milliós skandináv államban 24 400 fő a hadsereg aktív állománya, ehhez számítják még hozzá a 36 ezer tartalékost.

Ez számbelileg nem különösebben jelentős, de mint a többi skandináv államban, Svédországban is komoly presztízse van a katonai pályának. Svédország belépésével a régióban a NATO-tagság teljessé válna, noha eddig is különlegesen szoros együttműködés jellemezte a skandináv hadseregeket. Egyébként a svéd fegyveres erők korábban is roppant szoros koordinációban működtek együtt a NATO-val, úgyhogy számukra a tagság nem jelent olyan kihívást, mint például Moldova vagy esetleg Ukrajna számára.

Orbán Viktor mniszterelnök szombati évértékelő beszédében jelezte, hogy Svédország NATO-ratifikációja megtörténhet, amint megkezdődik a parlament tavaszi ülésszaka.

Ebbe belebukott David Pressman, értelmes megbeszélés nélkül maradtak az amerikai szenátorok

Nem tudott egy megbeszélést sem tető alá hozni bármely kormánypárti delegációval vagy képviselővel David Pressman, így aztán lényegében csak turistáskodni érkeztek Magyarországra az amerikai képviselők, akik Svédország NATO-csatlakozásáról tárgyaltak volna.