Az hétfői külügyminiszteri megbeszélése után tartott tájékoztatóján Szijjártó Péter üdvözölte, hogy Ulf Kristersson svéd kormányfő ellátogat Budapestre, ami szavai szerint segíthet a NATO-csatlakozás ratifikációjában, de mint mondta, ennek végleges dátuma egyelőre ismeretlen. 

Szijjártó Péter Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A magyar parlamenti képviselők számára ez olyan jel lenne, ami segíthetne a döntéshozatalban, pláne úgy, hogy Svédország miniszterelnöke elment Törökországba a ratifikációs folyamat során, s ezért nem pontosan látom a logikát amögött, hogy oda elment, Magyarországra meg ne jönne el

– mondta. 

Emellett a magyar–svéd gazdasági és védelmi együttműködést méltatta, kiemelte, hogy a svéd vállalatok jól érzik magukat hazánkban, és a magyar honvédség Gripen vadászrepülőgépeket használ. 

A magyar külügyminiszter újságírói kérdésre kitért arra is, hogy a hét végén amerikai képviselők érkeztek hazánkba. Mint mondta, a kormánynak nincs szüksége arra, hogy amerikai kongresszusi küldöttségek oktassák ki arról, hogy mi történjen Magyarországon, erről ugyanis egyedül a magyar emberek dönthetnek.

Úgy vélekedett, hogy a döntés helyességét bizonyítja az is, hogy a kongresszusi küldöttség tagjai milyen témákat hoztak fel az előző napi sajtótájékoztatójukon, mert ezek között kevés kétoldalú kérdés volt, jól láthatóan magyar belpolitikai és európai uniós ügyekről szerettek volna tárgyalni, de – mint azt hangsúlyozta – egyik sem tartozik rájuk.

Ebbe belebukott David Pressman, értelmes megbeszélés nélkül maradtak az amerikai szenátorok

Nem tudott egy megbeszélést sem tető alá hozni bármely kormánypárti delegációval, vagy képviselővel David Pressman, így aztán lényegében csak turistáskodni érkeztek Magyarországra az amerikai képviselők, akik Svédország NATO-csatlakozásáról tárgyaltak volna.