Az Egyesült Államok kétpárti kongresszusi delegációja látogat Magyarországra vasárnap, hogy a törvényhozás ratifikálja Svédország NATO-tagságát, amikor a parlament a téli szünet után újra összeül – írja a Reuters

Magyarország az egyetlen NATO-ország, amely nem ratifikálta még Svédország csatlakozás kérelmét. A skandináv ország 2022 májusában jelezte, hogy csatlakozna a NATO-hoz a orosz–ukrán háború miatt. 

 

Nato,Flag,On,Cloudy,Sky.,Flying,In,The,Sky
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor  miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy a kormánya támogatja Svédország csatlakozását a szövetséghez, de a kormánypártok még megvitatják a kérdést. A Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. A kormányfői tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével. Svédország miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy nyitott a találkozóra, és reméli, hogy találnak egy alkalmas időpontot.

Az Egyesült Államok nagykövetsége pénteki közleménye szerint a szenátorok a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdések miatt utaznak a magyar fővárosba. 

Svédország NATO-csatlakozása olyan kérdés, amely közvetlenül érinti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és a szövetség egészének biztonságát is

– fogalmazott nemrég David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete. Üdvözölte Törökország döntését – amely ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását – Tobias Billstrom svéd külügyminiszter, aki a svéd törvényhozásban arról is beszélt, hogy arra számít, hamarosan Magyarország is követi a török döntést.