A dél-koreai hadsereg kedden közölte, hogy kész „elsöprő választ adni” minden észak-koreai provokációra, miközben Phenjan újabb fegyvertesztekkel növeli a feszültséget. Észak-Korea hétfőn közölte, hogy fegyverarzenáljának bővítése érdekében kifejlesztett egy 240 milliméteres kaliberű, irányítható többszörös rakétavető lövedéket és ballisztikus vezérlőrendszerét.

A kilövésről készült képeket Észak-Korea hivatalos Koreai Központi Hírügynöksége készítette.
Fotó: AFP

A dél-koreai Egyesített Vezérkari Főnökség (JCS) közölte, hogy vasárnap délután valós időben észlelte és figyelte az északi próbalövést, és az Egyesült Államokkal közösen elemezte a specifikációkat – számolt be róla a Yonlap News Agency. 

Hadseregünk olyan készültséget tart fenn, amely túlnyomórészt képes reagálni Észak-Korea tüzérségi provokációira, miközben folyamatosan figyelemmel kíséri fegyvereinek fejlesztését, és javítja elrettentő- és reagálóképességeinket

– mondta a JCS szóvivője, Lee Sung-jun ezredes egy sajtótájékoztatón és hozzátette, hogy a katonaság nem adta ki azonnal a rakétaindítással kapcsolatos információt, mivel az nem tartozik a protokolljában vázolt nyilvánosságra hozatal hatálya alá. A JCS általában rögtön leleplezi az északi ballisztikus rakéta- és főbb fegyverteszteket. Katonai források szerint Phenjan vasárnap hajtotta végre a több sorozatból álló próbakilövését a Sárga-tenger felé a nyugati Nampho kikötőváros közelében található területről.

Észak-Korea parlamentje nemrég döntött és megszakított minden minden gazdasági kapcsolatot Phenjan és Szöul között. Ebbe beletartozik a Kumgang-hegy különleges jogállására vonatkozó megállapodás is. Régóta nem látott mélységbe került ezzel az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolat.