BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Texasi erdőtűz: már hatvan megyében hirdettek katasztrófaállapotot

Az erdőtüzek miatt a régióban nemcsak a lakosok, hanem egy atombomba-összeszerelő gyár is veszélyben van. Már több mint harminc különböző erdőtűz tombol a térségben.

Katasztrófaállapotot jelentett be az erdőtüzek miatt kedden hatvan texasi megyében az állam kormányzója. Az erdőtüzek miatt a régióban átmenetileg leállítottak egy nukleárisfegyver-gyártó üzemet is, a közeli településeket pedig evakuálták.

Fotó: AFP

Greg Abbott texasi kormányzó közleményében a katasztrófahelyzet kihirdetését azzal magyarázta, hogy az lehetővé teszi a szükséges források felszabadítását a tűz pusztítása által érintett térségben. A kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy ne végezzen olyan tevékenységet, ami újabb tüzeket okozhatna, és ügyeljen hozzátartozói biztonságára.

Az Amarillótól 34 kilométerre lévő Pantex Plant működése az újabb értesítésig leállt. Az összes fegyver és speciális anyag biztonságban van

– közölték a gyár illetékesei az X közösségi médiában. Az amarillói országos meteorológiai szolgálat műholdfelvételei alapján a szokatlan meleg és az erős szelek szította tűz már Amarillo környékén pusztít. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak zárt helyen, mert a füst miatt a levegő minősége nagyon rossz.

A texasi A&M erdészeti szolgálat 31 tűzről számolt be az államban.

A legnagyobb a Smokehouse Creek környékén mintegy 3 ezer négyzetkilométeren pusztító tűz, amelyet kedd éjszakáig nem tudtak megfékezni. Médiajelentések szerint 24 óra leforgása alatt több mint 780 négyzetkilométernyi területet égettek fel a lángok, és a tűz gyorsan terjed. A texas–oklahomai határon, Amarillótól 160 kilométerre északkeletre fekvő Canadian település különösen nagy veszélyben van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.