Texasban kedden erdőtüzek hatalmasodtak el, vakító füsttel töltötték meg a levegőt, és bevilágították az éjszakai eget. A tűzoltóság azt közölte, hogy helyi idő szerint 18 óráig nem érte tűz Amarillót, de kevesebb mint két órával később a minisztérium arról számolt be, hogy a város felé tartó lángokkal küzdenek. A tűz a közelben lévő Pantex atombombagyárat is veszélyezteti, ezért azonnali hatállyal leállították a munkálatokat.

TEXAS, UNITED STATES - FEBRUARY 28: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'TEXAS A&M FOREST SERVICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Smoke rises on the roadway in Hutchinson County after the Juliet Pass fire broke out in Armstrong County, Texas, United States on February 28, 2024. Texas A&M Forest Service / Anadolu (Photo by Texas A&M Forest Service / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A texasi tűzoltók jelenleg próbálják megerősíteni a veszélyben lévő épületek védelmét Canadian városában, valamint Greenville-ben és Wheelerben is küzdenek a Smokehouse Creek Fire névre keresztelt tűzvész lángjaival – írja a CNN. 

Már több mint 370 ezer hektár területen pusztít a tűz.

A texasi tűzoltók szerint legalább öt, egymással párhuzamos erdőtűz fenyegeti Texas lakosságát. A fenyegetés miatt evakuálási parancsokat adtak ki, és a menedékhelyekre küldték a régióban lakókat. 

Az erdőtüzek átterjednek más texasi területekre, valamint Oklahomába is. Canadian egészségügyi szervezetei azt állítják, hogy biztonságosan evakuálták a kórházi betegeket és két bentlakásos gondozási intézmény lakóit. Canadian és Amarillo 100 mérföldre fekszenek egymástól, az erdőtüzek pedig mindkét várost veszélyeztetik.

A veszélyben lévő atombombagyár

A Pantex a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal Nukleáris Biztonsági Vállalkozásának hat termelési létesítményének egyike. Az ország Nukleáris Biztonsági Vállalkozásának sarokköveként a Pantex egyedülállóan biztosítja az Egyesült Államok nukleáris hatékonyságát – írja magáról a nukleáris fegyverekkel foglalkozó cég.

A Pantex mintegy 18 ezer hektáros területen fekszik, és nagyjából 650 épülettel rendelkezik, beleértve a speciális létesítményeket is, amelyekben karbantartási, átalakítási, szétszerelési és összeszerelési műveleteket végeznek.

A több mint négyezer dolgozót foglalkoztató gyárban utoljára 1991-ben gyártottak új atomfegyvert, azóta a katonaság által a készletből kivont fegyverek ezreit szerelték szét.