Tiltakozó jegyzéket küldött Szerbia Horvátországnak vasárnap a horvát külügyminiszter egy nappal korábbi kijelentése miatt, amelyben „orosz szatellitnek” nevezte Aleksandar Vucic szerb elnököt. A szerb külügyminisztérium szerint Gordan Grlic-Radman az N1 regionális hírtelevízió horvát csatorna február 24-i híradójában elfogadhatatlanul beszélt Szerbiáról és annak elnökéről. A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok a gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát.

This handout photograph taken and released by Serbia Presidential press service on November 1, 2023, shows Serbian President Aleksandar Vucic after signing a decree to dissolve the parliament and schedule an early election in Belgrade. Serbia will hold snap elections on December 17, less than two years after the Serbian Progressive Party won the the last polls, the Balkan country's president said on November 1, 2023. Along with parliamentary elections, Serbian citizens will cast ballots in 65 municipalities, including the capital Belgrade. Serbian President Aleksandar Vucic made the announcement in a live broadcast dissolving parliament. (Photo by DIMITRIJE GOLL / Serbia's Presidential press service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT /  SERBIA'S PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Aleksandar Vucicot Oroszország csatlósának és szatellitjének nevezte a horvát külügyminiszter.
Fotó: AFP

„Szerbia külügyminisztériuma elvárja, hogy Horvátország magas rangú tisztségviselői a jövőben tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek Szerbia belügyeibe történő beavatkozást jelentenek, és folytassák a megbékélés és a jószomszédi kapcsolatok politikáját” – olvasható a tiltakozó jegyzékben.

A horvát külügyminiszter az említett interjúban úgy fogalmazott, hogy egyik lapra tartoznak Szerbia állampolgárai, egy másikra pedig Aleksandar Vucic és a politikája. Hozzátette: a szerb elnöknek el kell döntenie, melyik székre ül, mert „két széken nem lehet, és nem is kényelmes ülni”. Megfogalmazása szerint 

Vucic lehet Oroszország csatlósa és szatellitje, de nem szabad engedni az orosz befolyásnak, vagy más olyan, rosszindulatú befolyásnak, amely veszélyezteti a Nyugat-Balkán stabilitását.

A kijelentésekre Aleksandar Vucic úgy reagált, hogy a horvát külügyminiszter nemcsak Szerbia belügyeibe avatkozik be, hanem sértegeti a szerb népet, és fenyegeti Szerbia állampolgárait. Ana Brnabic miniszterelnök és Ivica Dacic külügyminiszter határozottan elítélte a horvát miniszter kijelentését.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.

EU: bővítési hullám jöhet – a magyar elnökség eltökélt

Ha a magyar elnökségen múlik, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Georgia és Moldova is uniós tagország lesz.