Eddig úgy tűnik, hogy Albi Kurti koszovói miniszterelnök kitart döntése mellett, és nem vonja vissza a szerb dinár használatának tilalmáról szóló jogszabályt. A koszovói kormány által meghatározott új szabályok értelmében ugyanis az euró az ország egyetlen fizetőeszköze. Azt nem lehet mondani, hogy hivatalos pénzneme, ugyanis 

Koszovó nem kérte Brüsszeltől az eurózóna-tagságot, és nem lépett be az ERM2 árfolyamrendszerbe, illetve nem is teljesíti a közös pénz bevezetéséhez szükséges kritériumokat. 

MITROVICA, KOSOVO - FEBRUARY 12: Representatives of the Serb List Party, holding banners and flags, gather to stage a demonstration against the ban on the Serbian dinar in the country as of Feb. 1 in Mitrovica, Kosovo on February 12, 2024. Eren Beksac / Anadolu (Photo by Eren Beksac / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Forrong a Balkán, most a dinár betiltása borzolja a szerbek idegeit.
Fotó: Eren Beksac / Anadolu / AFP

Sokkal inkább egyfajta önkényes pénzcseréről van szó, amire a Balkánon láttunk már példát Montenegró esetében. Akkor a kicsi, Szerbiától elszakadt állam a turizmusát akarta fellendíteni és az Európához való közeledését kifejezni a finoman szólva is „unortodox” lépéssel.

Tartomány vs. függetlenség

A „hagyományos” euróbevezetésről nyilvánvalóan már csak azért sem lehetett szó, mert Szerbia továbbra sem hajlandó elismerni egykori tartományát független államként. A szerb alkotmány szerint a terület autonóm tartomány. A helyi albán többség által kikiáltott köztársaságot sok ország nem ismeri el önálló államként. 

Az EU „potenciális tagjelölt” államnak tekinti, de a tárgyalások igen lassan haladnak. 

Tény, hogy a február elején életbe lépett rendelet egy újabb vörös posztó a szerbek szemében, és egyértelműen az elszakadás, a függetlenedés érzését erősíti. Pontosan azon a területen nő tehát a feszültség, ahol tavaly már az ellenségeskedés az 1990-es évek balkáni háborúinak vége óta nem látott szintet ért el.

A pénzcsere folyamata nem most kezdődött. Koszovó a gyakorlatban a közös valuta 2002-es bevezetése óta az eurót használja, előtte német márkával fizettek, de a szerbek továbbra is a dinárra támaszkodtak, és azt tekintették hivatalos fizetőeszköznek, hiszen szerintük Koszovó Szerbia része, még akkor is, ha autonómiát élvez.

A szájkarate már folyik

Mind az Egyesült Államok, mind az tiltakozása ellenére Albin Kurti miniszterelnök határozott, és kijelentette: a dinár tiltása „nem alku tárgya”. Brüsszel felszólította Kurtit, hogy kerülje az egyoldalú fellépést és a feszültség szítását. 

Kosovo’s Prime Minister Albin Kurti poses during an interview with AFP in Pristina on February 7, 2024. Kosovo's Serb minority has continued to rely on dinars ever since Kosovo declared independence from Serbia in 2008. "We are not banning Serbian dinars, people can have Serbian dinars, but the only means of payment is euro," Kurti told AFP, insisting that Kosovo's Serbs will not be punished for holding the currency, on February 7, 2024. (Photo by Armend NIMANI / AFP)
Albin Kurti – sok oldalról támadják.
Fotó: Armend Nimani / AFP

 James O’Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese azt mondta neki, hogy a Szerbiával fennálló nézeteltéréseit párbeszéddel kezelje, ahelyett, hogy

az éjszaka közepén jelenti be a döntéseket, miután a legközelebbi partnerei közölték, hogy rossz ötlet.

Ha az Egyesült Államokat nem kezelik partnerként, akkor az USA sem fogja Koszovót partnerként kezelni – fenyegetőzött az Amerika Hangjának adott interjúban.

Finomodó helyzet

Kurti három hónappal elhalasztotta az átállást, noha amerikai tisztviselők szerint teljesen le kellett volna állítani azt. 

Nem tiltjuk be a dinárt, hanem csak formalizáljuk

– mondta Kurti a Bloombergnek. A feszültség tehát érzékelhető, megfigyelők szerint a devizakérdés következménye lehet, hogy megakad a felek kapcsolatának normalizálási folyamata, ami nélkül az uniós csatlakozási tárgyalások sem képzelhetők el. Ám hiába a magas rangú uniós diplomaták oldaláról érkező nyomás, mindeddig nem ült asztalhoz Kurti és Aleksandar Vucic szerb elnök. 
Egyhamar nem is várható, hogy komolyabb egyeztetésre kerüljön sor a politikusok között, ugyanis egy 

kényes helyzet is radikalizálja Belgrád és Pristina viszonyát: 

néhány nappal ezelőtt a koszovói rendőrök megállították a szerb posta furgonját, és lefoglalták a benne lévő négymillió szerb dínárt (37 ezer dollár). A pénz helyi időseknek szánt és szociális segély volt. Ez a kifizetés azonban az új koszovói szabályok értelmében illegálisnak minősült.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nyugdíjasok mellett is sokan kaptak kifizetéseket Szerbiából, elsősorban az állami tulajdonú Postanska Stedionica bankon keresztül. A szlovéniai NLB-csoporthoz tartozó NLB Komercijalna Bank irodái január végén bezártak Koszovóban, a pénzcsere előtt. Közben jókora kivándorlási hullám jellemzi a területet, a hivatalos adatok szerint tavaly a szerb közösség mérete 10 százalékkal csökkent. Összesen 200 ezer szerb menekült el azután, hogy 1999-ben Belgrád kivonta erőit Koszovóból.