Több tízezren tüntettek helyi idő szerint vasárnap Mexikó több városában. A „Menet a demokráciáért” elnevezésű eseményen az emberek az ellen tiltakoztak, hogy szerintük az elnök gyengíteni akarja az országos választási bizottságot (INE) a júniusi elnökválasztás előtt. A szervezők szerint a Mexikóvárosban tartott tiltakozáson 700 ezer ember jelent meg, az Andrés Manuel López Obrador elnök pártja, a Morena vezette mexikóvárosi önkormányzat szerint ez a szám körülbelül 90 ezer volt.

Mexikó
Fotó: Victor Mendiola / AFP

Az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen részt vevő Lorenzo Córdova, az INE korábbi elnöke azt vetette a vezetés szemére, hogy a bizottság autonómiájának megszüntetésére törekszik, hozzátéve, hogy nem először történnek ilyen próbálkozások.

A demokrácia nem oldja meg a vízhiányt, nem vet véget az éhínségnek, sok dolgot nem tud kezelni. Demokrácia nélkül viszont semmit nem lehet megoldani

– szögezte le az országot több mint hét éven át irányító, jellenleg ellenzékben lévő centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) egyik vezető politikusa, Enrique de la Madrid Cordero, aki a közösségi médiában szólította fel az embereket a csatlakozásra.

A latin-amerikai országban az utóbbi években több hasonló tüntetést rendeztek az INE támogatására, miután López Obrador olyan reformcsomagot küldött a kongresszusnak jóváhagyásra, amely tartalmazza a bizottság teljes átalakítását, a többi között költségvetése szűkítését is.

López Obrador többször kinyilvánította elégedetlenségét a bizottsággal szemben, melyet azzal is gyanúsít, hogy köze van 2006-os és 2012-es választási vereségeihez. Jóllehet az elnök korábban azt hangoztatta, tiszteletben fogja tartani a júniusban esedékes választás eredményeit, a tüntetésen azt vetették szemére, hogy a reformokkal saját pártját akarja erősíteni.

A tüntetésen a felsoroltak mellett azt is hangoztatták, hogy a kormány képtelen megfékezni az országban évek óta dúló erőszakhullámot, valamint tiltakoztak az elharapódzó korrupció ellen, továbbá tisztességes és átlátható választásokat követeltek.

Mexikó megelőzte Kínát, és az Egyesült Államok legnagyobb exportőre lett

Mexikó megelőzte Kínát és 20 év óta először lett az Egyesült Államok legnagyobb áruexportőre. Az viszont árnyalja a képet, hogy a vámmentes termékek forgalma tovább nőtt, valamint számtalan kínai cég Mexikóba és Vietnámba települt a vámok elől.