Közélet

Újabb holland F–16-os vadászgépekkel bővül Ukrajna

A holland kormány korábban már arról biztosította Ukrajnát, hogy mintegy 18 F–16-os vadászgépet küldenek az Oroszország ellen vívott harcuk támogatására.

Hollandia további hat F–16-os vadászgépet küld Ukrajnának, ezzel a megtámadott ország védelmére holland részről szállított vadászgépek száma 24-re emelkedik – jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter hétfőn a közösségi oldalán közzétett üzenetben.

Military,F16,Fighter,Jet,Close,Up,Flying,Through,The,Air.
Military F16 fighter jet close up flying through the air. Royal Netherlands Air Force F16 fighter jet aircraft taking off. Jet F-16 fly in the sky.
Fotó: Albert Beukhof

„Ukrajna légi fölénye elengedhetetlen az orosz agresszió elleni küzdelemhez” – fogalmazott a tárcavezető. A holland védelmi minisztérium hétfőn közleményben emlékeztetett, hogy sok éven át az F–16-os volt a Holland Királyi Légierő legfontosabb vadászrepülőgép-típusa, helyét fokozatosan az F–35-ös repülőgépek veszik át.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök december 22-én jelentette be, hogy 

a holland kormány 18 F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnának, hogy segítse a harcot Oroszország inváziója ellen.

Hága már augusztusban megerősítette, hogy szállítana Ukrajnának repülőgépeket, miután megkapta az engedélyt az Egyesült Államoktól, ahol a harci gépeket gyártották. Hollandia korábban támogatta, hogy Romániában kiképzőközpontot hozzanak létre ukrán vadászpilóták számára, és öt harci gépet bocsátott a létesítmény rendelkezésére.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, hogy átmenetileg fel kell függeszteni az Európai Unióból a harmadik országokba történő lőszerszállítást, és Ukrajnába kell átirányítani. Ukrajna lőszerellátásának növeléséről beszélve Borrell ezt nevezte a leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb módnak.

 

oroszország ukrajna háború F-16
Kapcsolódó cikkek