Közélet

A spanyolok még mindig adnak pénzt az UNRWA-nak

A palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség több tagja részt vett a Hamász október 7-i támadásában az izraeliek szerint. Spanyolország szerint azonban az ügynökség munkája milliók számára létkérdés.

Újabb, ezúttal 20 millió eurós (7,9 milliárd forint) segélyt folyósít az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) a spanyol kormány, hogy támogassa a szervezet nélkülözhetetlen munkáját Gázában – jelentette be José Manuel Albares spanyol külügyminiszter csütörtökön Madridban.

Nem engedhetjük meg, hogy az UNRWA leállítsa az élelem és az oktatás biztosítását

– mondta a diplomata, hangsúlyozva, hogy az ügynökség tevékenysége élet-halál kérdés a mintegy hatmillió palesztin számára, akiket ellát. 

UNRWA distribute flour to Palestinians in Gaza amidst food crisis due to ongoing Israeli attacks
Fotó: Ashraf Amra / Anadolu via AFP

Albares ugyanakkor leszögezte, hogy Spanyolország elítéli a Hamász szörnyű terrortámadásait, és követeli az összes túsz azonnali szabadon bocsátását.

Az UNRWA főbiztosa, Philippe Lazzarini köszönetet mondott a spanyol támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy az példaként szolgál majd más országok számára is források biztosítására.

Miután 18 ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Németország felfüggesztette hozzájárulását, mert az izraeli hatóságok közölték: a szervezet több tagja részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában, Spanyolország február elején már jóváhagyott 3,5 millió euró (1,3 milliárd forint) támogatást az ügynökség számára.

A szervezet kötelezettséget vállalt arra, hogy felülvizsgálja a személyzet terroristatevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat.

Múlt pénteken az Európai Bizottság bejelentette: 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót a bizottság két részletben fogja átutalni.

 

izraeli háború UNWRA Spanyolország Hamász
Kapcsolódó cikkek