Végérvényesen jóváhagyta az Európai Tanács kedden az Bírósága (EUB) módosított alapokmányát, melynek célja, hogy a luxembourgi EUB két ítélkezési fóruma, a bíróság és a törvényszék hatáskörének módosításával hatékonyabbá váljon az igazságszolgáltatás – közölte a tanács az EU közlönyében.

Luxembourg, Luxembourg City, 2024-01-03. Court of justice of the European Union. Photograph by Kevin REITZ / Hans Lucas. Luxembourg, Ville de Luxembourg, 2024-01-03. Cour de justice de l Union europeenne. Photographie de Kevin REITZ / Hans Lucas. (Photo by Kevin Reitz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az EU Bírósága Luxembourgban / Fotó: Kevin Reitz / Hans Lucas / AFP

A módosítással a magasabb szintű bíróságot mentesítenék a folyamatosan növekvő ügytehertől, kihasználva, hogy egy korábbi reform eredményeként megnövelték a törvényszék bírói létszámát.

Ennek értelmében a korábbi rendtől eltérően, amikor az előzetes döntéshozatal kizárólag a bíróság hatáskörébe tartozott, a reformmal a bíróságtól a törvényszékhez kerülnek az előzetes döntéshozatali ügyek a következő területeken:

  • közös hozzáadottértékadó-rendszer,
  • jövedéki adók,
  • vámkódex,
  • az áruk Kombinált Nómenklatúra szerinti tarifális besorolása,
  • kártérítés és segítségnyújtás azon utasok számára, akiknek a közlekedési szolgáltatása késik vagy törlésre kerül, vagy akiktől megtagadják a beszállást,
  • az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmi rendszere.

A bíróság azonban továbbra is hatáskörrel rendelkezik az olyan elvi kérdéseket felvető előzetes döntéshozatal iránti kérelmek ügyében, amelyek az alapító szerződések vagy az alapjogi charta értelmezését érintik.

Az előzetes döntéshozatali ügyeket a tagállami bíróságok kezdeményezik, amikor egy uniós jogszabály értelmezése a kérdés. Ilyenkor felfüggesztik a pert, amíg meg nem érkezik az uniós bíróság válasza. 

A reform a törvényszék határozatai elleni fellebbezésekre vonatkozó jelenlegi szűrési mechanizmust is kiegészíti egy független fellebbezési tanáccsal, ha a fellebbezés valamely uniós szerv, hivatal vagy ügynökség határozatát érinti. Eszerint ha az ügyet a független fellebbezési tanács, majd a törvényszék is megvizsgálta, csak akkor kerülhet a bíróság elé, ha az uniós jog egysége, koherenciája vagy fejlődése esik latba.

A reform emellett növeli az előzetes döntéshozatal iránti kérelmekkel kapcsolatos eljárások átláthatóságát is. Előírja például, hogy az érdekelt személy által benyújtott írásbeli észrevételeket az eljárás lezárását követő észszerű határidőn belül közzé kell tenni a bíróság honlapján, kivéve, ha az érintett személy kifogást emel saját beadványai közzététele ellen.

Annak érdekében, hogy az előzetes döntéshozatali hatáskört a törvényszék a gyakorlatban is átvehesse, módosítani kell még a bíróság és a törvényszék eljárási szabályzatát is. E célból mindkét bíróság benyújtotta már a tanácsnak a módosítás tervezetét, a felülvizsgálat pedig folyamatban van.