Közélet

Az Európai Bizottság 50 millió eurót küld a palesztin lakosságnak

Az Európai Bizottság pénteken ötvenmillió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA), amelyet a jövő héten tervez folyósítani. A bizottság további 68 millió eurót különít el a palesztin lakosság sürgősségi támogatására.

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA), amelyet a jövő héten tervez folyósítani – jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

US Decision To Cut UNRWA Fundings
Fotó: Anadolu via AFP

A bizottság január végén felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Miután az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést, és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott, idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót a bizottság két részletben fogja átutalni.

A bizottság továbbá azt is bejelentette, hogy további 68 millió eurót különít el a palesztin lakosság sürgősségi támogatására a régióban, amelyet nemzetközi partnereken, például a Vöröskereszten és a Vörös Félholdon keresztül fognak mozgósítani.

Az EU vezetői pénteken megdöbbenésüket fejezték ki, miután csütörtökön több tucat palesztin az életét vesztette egy segélyosztásnál Gázavárosban. A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember halt meg, 280-an pedig megsebesültek egy támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.

Megdöbbentő és visszataszító, hogy ártatlan civileket öltek meg Gázában, miközben kétségbeesetten vártak a humanitárius segélyre. Azonnal független vizsgálatot kell indítani, és a felelősöket el kell számoltatni

– írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en.

[16:46] Peller András Richárd

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét „mélységesen megdöbbentette” az incidens, és hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek kivizsgálására. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta az X-en, hogy elborzasztják a történtek.

„Ezek a halálesetek teljesen elfogadhatatlanok” – szögezte le a spanyol politikus.

 

UNWRA palesztin Európai Bizottság
Kapcsolódó cikkek