Közélet

Az izraeli hadsereg elit kommandósai kezdték el felszámolni a Hamász alagútrendszerét

Az eddigi leghosszabb Hamász-alagút egy nagyobb részét sikerült megsemmisítenie az izraeli hadseregnek. A több mint 11 kilométer hosszú járatból másfél kilométert omlasztottak be irányított robbantással. Az IDF szerint a Hamász alagútjainak legalább a 40 százalékát már megsemmisítették.

A Hamász alagútrendszerének egy több mint másfél kilométeres szakaszát robbantották be az izraeli hadsereg elit kommandósai. Az akcióban a hírhedt Yahalom egység tagjai vettek részt, kiegészítve a 162. hadosztály mérnökeivel.

--PHOTO TAKEN DURING A CONTROLLED TOUR AND SUBSEQUENTLY EDITED UNDER THE SUPERVISION OF THE ISRAELI MILITARY-- This picture taken during a media tour organised by the Israeli military on February 8, 2024, shows Israeli soldiers at the entrance of a tunnel outside the compound of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) in Gaza City, amid ongoing fighting between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Az izraeli hadsereg elit kommandósai kezdték el felszámolni a Hamász alagútrendszerét.
Fotó: AFP (illusztráció)

A beomlasztott alagút egy több mint 11 kilométeres járatrendszerhez tartozik 

– közölte az IDF.

Az alábbi videónak a második felében látható a pillanat, amikor a tűzszerészek aktiválják az alagútban elhelyezett robbanószereket.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a beomlasztott járat egy összekötő folyosóvolt a Hamász terroristái számára Gáza város északi és déli része között – írta meg a New York Post.

A most felfedezett több mint 11 kilométer hosszú alagútrendszer az eddigi legnagyobb ilyen létesítmény, amit Gáza alatt felfedeztek. 

Az eddigi leghosszabb összefüggő járat 4 kilométer hosszú volt. Ennek az alagútnak megsemmisítése nagyjából három hónapba telt az IDF-nek. A járatokat robbantásokkal és betonnal zárta le a hadsereg. Arról nem nyilatkoztak, hogy a most megtalált, 11 kilométeres járat elzárása mennyi időt vesz majd igénybe.

Megdöbbentő a Gáza alatt húzódó alagútrendszer, még az izraeli hadsereget is meglepte

Az izraeli hadsereg folytatja a Gáza alatti alagutak feltárását, és napról napra újabb folyosókkal bővül a Hamász föld alatti erődje. A becslések szerint akár évekbe is telhet, mire teljesen felszámolják az alagúthálózatot.

Az IDF azt is közölte, hogy a Hamász alagútrendszerének legalább a 40 százalékát megsemmisítették már. A robbantások és a beton mellett légi csapásokkal és a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel is küzdenek ezek ellen a járatok ellen.

 

Gáza Hamász IDF izraeli hadsereg alagút
Kapcsolódó cikkek