Közélet

Az orosz-ukrán háború 753. napja – Oroszország választ, a rakétacsapások tovább folytatódtak

Az ukrán légvédelem Oroszország 14 drónját semmisítette meg, miközben az orosz egységek 35 ukrán drónt tartóztattak fel az éjszaka folyamán. Közben ma tartják az orosz elnökválasztás utolsó napját; Vlagyimir Putyin elnök további hat évre szóló mandátumot szerezhet magának.

Az ukrán légvédelmi egységek megsemmisítettek Oroszország 16 Shahed drónjából 14-et – jelentette a légierő vasárnap reggel a kyivindependent.com szerint. A drónokat a megszállt Krím-félszigeten lévő Chauda-fokról indították útnak.

Voting for Russia's presidential election in Donetsk
Fotó: AFP

A portál beszámolója alapján Oroszország több mint 430 ezer katonát veszített Ukrajnában az invázió 2022. február 24-i kezdete óta, szombaton 1160 fő vesztette életét az orosz erők oldalán.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a légvédelmi egységek 35 ukrán drónt tartóztattak fel nyolc orosz régióban március 17-én éjszaka. Négy drónt lőttek le Moszkva megye felett, hármat Belgorod megye felett, kettőt Kaluga megye felett, egyet Orjol megye felett, egyet Rosztov megye felett, négyet Jaroszlavl megye felett, hármat Kurszk megye felett és 17 drónt Krasznodarban – írták. 

Közben vasárnap tartják az orosz elnökválasztás utolsó napját, amelynek során várhatóan Vlagyimir Putyin elnök további hat évre szóló mandátumot szerezhet magának. A Reuters arról számolt be, hogy az orosz választók több mint fele már elment szavazni a háromnapos választás első két napjában. 

Pénteken Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy Oroszországon belül és Ukrajnában, orosz fennhatóság alá tartozó területen drón- és rakétatámadásokkal próbálta megzavarni a választást. 

16:30

A franciáknak nem tetszik Macron háborús buzdítása

Hiába igyekszik a keménykezű vezető látszatát kelteni Emmanuel Macron, a francia elnök népszerűsége nagyot zuhant az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt. A közvélemény-kutatók szerint a politikusról az emberek 28-29 százaléka van pozitív véleménnyel.

16:29

Újabb orosz olajfinomító lángolt az ukrán dróncsapások után

Ukrajna az orosz választások idején is aktívan támadja a határmenti területeket. Az orosz infrastruktúra meggyengítése céljából egyre gyakoribbá válnak a stratégiai fontosságú olajfinomítók elleni műveletek.

 

13:56

Molotov-koktélokkal zavarták meg az orosz választást Moldovában

Egy férfi két gyújtópalackot dobott a moldovai fővárosban, Chisinauban (Kisinyov) lévő orosz nagykövetség udvarába, ahol vasárnap az oroszországi elnökválasztás szavazása zajlott – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség a nagykövetségre hivatkozva. A férfit a moldovai rendőrség őrizetbe vette.

A chisinaui orosz diplomáciai képviselet egyik szavazóhelyisége újra megkezdte működését, miután őrizetbe vették az elkövetőt, aki két Molotov-koktélt dobott a diplomáciai képviselet udvarára.

13:55

Zárónapjához ért az orosz elnökválasztás

Zárónapjához érkezett vasárnap az elnökválasztás Oroszországban, az első szavazóhelyiségek helyi idő szerint 20 órakor már bezártak az orosz Távol-Keleten. Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke vasárnap reggel közölte, hogy a választáson a részvételi arány, beleszámítva az online voksolókat is, két nap után 61,7 százalék volt. A legmagasabb részvételi arányt, 89 százalékot, Tuvában regisztrálták.

Az orosz digitalizálási minisztérium szerint 28 régióban az elektronikus szavazásra bejelentkezett választók 90 százaléka, mintegy 4,25 millió ember ért a lehetőséggel. A szám nem tartalmazza a moszkvai adatokat, ahol az állami szolgáltatások elektronikus rendszere nem írja elő a voksolásra való előzetes bejelentkezést.

 

09:44

Macron nem áll le: szárazföldi műveleteket hajthat végre a Nyugat

Lehet, hogy egy bizonyos ponton – nem akarom, nem én kezdeményezem – az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre – mondta Emmanuel Macron francia elnök a Macron a Le Parisien című lapban megjelent interjúban. 

Franciaország erőssége az, hogy képesek vagyunk erre – hangsúlyozta a pénteken készült interjúban, miután hazatért Berlinből, ahol találkozott Olaf Scholz német kancellárral és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, a három ország közötti egységet demonstrálva.

orosz választás ukrán
Kapcsolódó cikkek