Közélet

Blinken: egyre közelebb a megállapodás Izrael és a Hamász között

Az amerikai külügyminiszter szerint keményen dolgoztak Katarral, Egyiptommal és Izraellel, hogy megfelelő javaslatot juttassanak el a Hamászhoz, és a terrorszervezet azt kikötések nélkül elfogadja.

Egyre közelebb vannak a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásával összefüggő tűzszünet biztosítására irányuló tárgyalások – mondta Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere. A tárcavezető pénteken utazik Izraelbe, hogy újabb lépéseket tegyen annak érdekében, hogy minél hamarabb létrejöjjön egy új megállapodás.

Antony Blinken
Antony Blinken pénteken Izraelbe utazik / Fotó: AFP

„Úgy gondolom, hogy szűkülnek a szakadékok, és nagyon is lehetséges a megállapodás” – mondta az amerikai külügy vezetője a szaúd-arábiai Dzsiddában, az Al Hadathnak adott interjújában. 

Nagyon keményen dolgoztunk Katarral, Egyiptommal és Izraellel, hogy egy erős javaslatot tegyünk le az asztalra

– mondta Blinken, majd hozzátette, hogy a Hamász elutasította a legutóbbi béketervet, és teljesen más követelésekkel tértek vissza a tárgyalóasztalhoz. „Meg kell néznünk, hogy a Hamász igent tud-e mondani a javaslatra. Ha ez megtörténik, az a legközvetlenebb módja annak, hogy enyhítsünk a gázai emberek nyomorúságán, amit nagyon is szeretnénk” – idézte a külügyminisztert a CNN. Blinken csütörtökön Egyiptomba utazik, hogy arab vezetőkkel találkozzon, és megtárgyalják mi fog történni Gáza kormányzásával a háború befejezése után.

Az Egyesült Államok határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), a javaslat szerint a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel a Gázai övezetben, továbbá a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő izraeli túszok szabadon engedését követelné. A közel-keleti látogatáson tartózkodó Blinken a szaúd-arábiai sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a tanács tagországai támogatni fogják a javaslatot.

 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek