Közélet

Ebből még baj lesz: Izrael korlátozza a muszlimok belépését a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe ramadánkor

Izrael most begyújthatta a kanócot a puskaporos hordón. A muszlim szent ünnepén, a ramadán alatt, korlátozza a hívők belépését a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe. A palesztinok felháborodtak a döntésen, Jordánia pedig úgy látja, hogy ezzel még inkább elmélyül a közel-keleti válság.

Robbanásveszélyesnek nevezte hétfőn a jordániai külügyminiszter Izrael tervét, hogy a ramadán idejére korlátoznák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben imádkozók számát.

Israel restricts Palestinian access to Al-Aqsa Mosque during Friday prayerJERUSALEM - MARCH 08: A view from the surroundings of Al-Aqsa Mosque compound as Israeli police set up checkpoints around the Old City of East Jerusalem, to check the identity of Palestinians who wanted to pray, on March 08, 2024. Israeli police prevented Palestinians from praying at Al-Aqsa Mosque in the East Jerusalem for the 22nd Friday prayer since October 7. Israeli police, who set up checkpoints around the Old City checked the identity of Palestinians who wanted to pray and turned away, especially young people from these checkpoints. Due to the restrictions, a small number of Palestinians prayed Friday prayers in Al-Aqsa Mosque. (Photo by Mohammad Hamad/Anadolu via Getty Images)
Ebből még baj lesz: Izrael korlátozza a muszlimok belépését a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe ramadánkor.
Fotó: Getty Images

A jordániai állami televízióban Ajmán Szafadi aláhúzta, hogy Ammán tiltakozott Izraelnél a terv ellen, amelyet az izraeli hatóságok biztonsági elővigyázatossággal indokoltak.

Jordánia egyetért a palesztin féllel abban, hogy az ilyen jellegű korlátozások sértik a vallásszabadságot

– szögezte le a tárcavezető.

Netanjahu bejelentette, amitől mindenki tartott

Benjámin Netanjahu elmondta, mikorra számít fegyverszünetre. Hozzátette, a Hamász-zászlóaljak háromnegyedét már megsemmisítették, és most feladni a küzdelmet abszurd lenne.

Az izraeli kormány februárban jelentette be, hogy 

a március 11-től április 8-ig tartó iszlám böjti hónap idejére korlátoznák a muszlim hívők számát a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, amely az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A Templom-hegy a zsidók számára is szent hely, az oldalában található ugyanis a Siratófal. Mindazonáltal a jeruzsálemi muszlim szent helyek a jordániai királyi család szimbolikus védnöksége alá tartoznak, annak ellenére, hogy az 1967-es hatnapos háború óta azok biztonsági ellenőrzését Izrael vette át.

Ugyancsak hétfőn a WAFA palesztin hírügynökség azt jelentette, hogy az izraeli hatóságok több hívő – elsősorban fiatal férfiak – bejutását megakadályozták a mecsetbe, néhány embert pedig őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a 40 évnél idősebb nők bemehettek imádkozni.

Izraeli sajtóforrások és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió vasárnap már összecsapásokról számolt be a mecsetnél.

 

mecset izraeli háború Ramadán Izrael muszlim
Kapcsolódó cikkek