A traktorok kevesebb mint két hónapon belül harmadszor tértek vissza Brüsszelbe. Az egész napos demonstráció komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben és bár a légkör néhány órára ellenségessé vált, visszatért a nyugalom, miután a gazdák elkezdték elhagyni a belga fővárost. A rendőrség a nap folyamán többször is intézkedett. A rendőrségi két tisztje megsérült, és további kivizsgálásra kórházba szállították őket, egy személyt letartóztattak, mert Molotov-koktélokkal dobálta meg a biztonsági erőket. A gazdák a nap folyamán felgyújtották a Maelbeek metróállomást.

Belgian farmers block Rue De La Loi in Brussels with tractor convoy”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹
Fotó: AFP

A rendőrség a város több pontján is kordonokat húzott fel, viszont pár farmer megpróbálta áttörni azokat és a rendőrség kénytelen volt könnygázt bevetni, valamint lefoglalni a traktorjaikat.

Megerősíthetjük, hogy könnygázt kellett használni, valamint mozgásképtelenné kellett tenni a traktorokat, mert a gazdák megpróbáltak áttörni a rendőri blokádon

idézte a rendőrség közleményét a Brussels Times. A demonstráció egybeesik az európai mezőgazdasági és halászati miniszterek brüsszeli találkozójával. A hivatalos rendőrségi adatok szerint kedden dél körül már 250 mezőgazdasági jármű volt Brüsszelben. Később viszont tovább nőtt a feszültség, amikor a traktorok céklát és fa raklapokat raktak ki a rendőrségi blokád elé, a gazdák pedig szalmával, tojással, trágyával és tűzijátékkal dobálták meg a tiszteket és a sajtó munkatársait. A nagy „A jövő Európa” falfestményt is trágyával permetezték be. Sok gazda remélte, hogy a tüntetés ezúttal békés lesz, de így is hasonló összetűzésekre került sor.

Több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy a tüntetők látszólag féltek a kamerázóktól és a sajtótól a demonstráció alatt, mivel szerintük a titkosrendőrök újságíróknak és fotósoknak adták ki magukat. Ennek azonban valószínűleg nem (csak) az álcázott ügynökök állítólagos jelenléte volt az oka, hanem az is, hogy elkerüljék a videófelvételek alapján történő vádemelést. Egy, a gazdákat lefotózni akaró újságírót is arcon ütöttek.

Egy személyt letartóztattak, mert Molotov-koktélokkal dobálta meg a biztonsági erőket.

A rendőri készültség folyamatos, miután a legutóbbi, február 26-i tüntetés erőszakba torkollott, ahol a szalmabálák felgyújtsa és vandalizmus mellett a gazdák a hatóságokkal is összecsaptak. Az előző két tüntetéshez hasonlóan most is az európai agrárpolitika, a Mercosurhoz hasonló szabadkereskedelmi megállapodások, valamint az alacsony bérek és támogatások miatt demonstrálnak.

Brüsszel belvárosát újra elfoglalták a tüntető gazdák

Idén harmadik alkalommal demonstrálnak az unió fővárosában. Brüsszel európai negyede megközelíthetetlenné vált, miután a tüntetők több száz traktorral vonultak az utcákra.