Életének 76. évében csütörtökön este elhunyt a Somogyért Egyesület elnöke, korábbi megyei elnök, országgyűlési és kaposvári önkormányzati képviselő, önkormányzati miniszter – értesült a Kaposvár Most a családtól. 

Gyenesei István a rendszerváltás előtt 1975 és 1989 közt tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP), majd 1990-ben független jelöltként indult az országgyűlési választásokon. 1994-ben megalapította a Somogyért Egyesületet, amely a 2006-os választásokon párttá alakult Somogyért Szövetség néven. 

Az egyetlen jelölt Gyenesei volt, aki végül egyéni mandátumot szerzett. 2008-ban aztán az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc önkormányzati miniszternek jelölte. Posztját közel egy évig töltötte be. A 2010-es választásokon ismét megmérettette magát a Somogyért Szövetség képviseletében, de alulmaradt fideszes riválisával szemben. 

Évek óta rákkal küzdött. Januárban a Blikk arról számolt be, hogy ismét kiújult nála a betegség. Ennek ellenére nyilatkozatából optimizmus áradt. „A körülményekhez képest, köszönöm, jól vagyok. Erőt gyűjtök” – fogalmazott akkor.