Közélet

Elképesztő: pénzzel váltanák ki a hadkötelezettséget az ukránok, miközben Macron NATO-katonákat küldene a frontra

A Legfelső Tanács egyes képviselői is támogatnák a munkavállalók felmentését bizonyos adóemelések ellenében.

Ukrajnában élénk vita övezi a hadköteles férfiak pénzért való felmentését a mozgósítás alól. A Miniszteri Kabinetnél fontolgatják az intézkedés bevezetését, írja a kiszo.net.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 09: Ukrainian tank-men prepare for combat as the war between Russia and Ukraine continues in the direction of Lyman, Donetsk Oblast, Ukraine on March 09, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: JOSE COLON / ANADOLU / AFP

A kárpátaljai lap szerint a Legfelső Tanács egyes képviselői is támogatnák a munkavállalók felmentését bizonyos adóemelések ellenében. Azt javasolják, hogy valamennyi vállalkozás számára biztosítsák a munkavállalók kiváltásának lehetőségét, ne csupán a kiemelt fontosságú cégek élhessenek ezzel. A fő követelmény, hogy a vállalatnak hivatalosan kell működnie és adót kell fizetnie az állami költségvetésbe.

Egyes szakértők azt is kiszámították, mennyi pénzt kereshet a kormány azzal, ha lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy pénzzel „megváltsák” dolgozóik besorozását. Az egyik verzió szerint az 1,5 százalékos katonai illetéken felül minden érintett alkalmazott után 20 ezer hrivnyát kellene befizetni az államkasszába.

A Miniszteri Kabinet az A kategóriába tartozó állami tisztviselők, a védelmi-ipari komplexum vállalatainak, intézményeinek és szervezeteinek dolgozói, a fegyveres erők beszállítói és a rendőrök számára engedélyezné ezt. Ugyanakkor a kabinet a mozgósítás alóli felmentés összegét az érintett fizetéséhez kötné. Ez azokra vonatkozna, akik legalább 35 000 hrivnyás fizetést kapnak. E logika alapján az állami tisztviselők és a tehetős emberek engedhetnék meg csak maguknak, hogy ne kockáztassák az életüket.

A kérdésben megkeresett Fegyir Venyiszlavszkij, a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja ellenben úgy véli, nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez a kezdeményezés megvalósul. Mert az egyenlőség elvének ezen nyilvánvaló megsértésére negatívan reagálna az ukrán társadalom. „A mozgósításról szóló törvénytervezetben egyáltalán nem szerepel a pénz vagy adók ellenében történő mozgósítás alóli felmentés” – közölte Fegyir Venyiszlavszkij.

Ezzel együtt igencsak visszás lenne, ha a tervezetet elfogadná a parlament, főleg akkor, amikor Macron francia államfő épp arról győzködi a NATO-országokat, hogy küldjenek katonákat az orosz–ukrán háborúba.


 

hadkötelezettség Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek