Ismét az orosz elnököt bírálta Evika Silina lett miniszterelnök. A bírálat nem új keletű, ugyanis a balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország vezetői  az ukrajnai invázió leghangosabb kritikusai közé tartoznak, immár két éve. A kommunikációjukkal – paradox módon – saját védelmük megerősítésére törekedtek – írja a Bloomberg.

BRUXELLES -EU COUNCIL 14 December 2023
Evika Silina lett miniszterelnök – a nagy Putyin-kritikus. Fotó: AFP

A múlt hónapban például a balti hatóságok azt mondták, hogy 11 embert vettek őrizetbe egy összehangolt „hibrid hadműveletben” való részvétel gyanúja miatt, az akció célja a feszültség szítása és Ukrajna támogatásának gyengítése volt. 

Putyin szereti terrorizálni a környező országokat a választások előtti időszakban. Egy szenvedélybeteg szomszéd mellett élünk, nem tudjuk megjósolni következő cselekedetét

– mondta Silina a Latvijas Rádiónak adott interjújában. 

Moszkva persze a balti országokat bírálja, amiért azok „főgonosznak” állítják be Oroszországot. A szembenállás nem ma kezdődött, ugyanis a három kis államot erőszakkal olvasztották be az egykori Szovjetunióba a második világháború idején. 

A szuperhatalom szétesése óta Lettország, Litvánia és Észtország viszonylag gyorsan fejlődött, igaz, a 2008-as gazdasági válság alatt komoly recesszióba kerültek, de Nyugat-barát politikájuk megkérdőjelezhetetlen, mára az és a NATO tagjai.  

Közben a lett fegyveres erők arra szólították fel a közvéleményt, hogy ne osszanak meg „különböző forrásokból származó spekulációkat a fenyegetések lehetséges növekedéséről”, ugyanis ez tulajdonképpen segíti az orosz propagandát.

Az orosz elnökválasztást március 15. és 17. között tartják. Putyinnak nincs érdemi vetélytársa, így várhatóan újabb hat évre ő lesz Oroszország elnöke. Így felzárkózna Sztálinhoz a leghosszabb hivatalban lévő orosz elnökök sorában.