Közélet

Az orosz-ukrán háború 744. napja – többen meghaltak a rakétatámadásokban

Az elmúlt órákban rakétatámadások érték Ukrajnát, több drónt megsemmisítettek a harcokban. Egy hároméves gyerek megsérült a támadásokban. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról..

Több halálos és sebesült áldozatuk van az orosz hadsereg csütörtöki rakétatámadásainak az észak-ukrajnai Szumi városában, valamint Harkiv és Csernyihiv megyében a péntek reggeli ukrán médiajelentések szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóbeszédében részvétét fejezte ki a Szumiban életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen. A csütörtök délutáni támadásban egy kórház és egy iskola is károkat szenvedett. 

Fotó: AFP

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója pénteken a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt írta, hogy a Harkiv megyei Kupjanszkot ért orosz rakétatámadásban két polgári személy lelte halálát. A Csuhujiv elleni támadásnak pedig legkevesebb két sebesült áldozata van, és több épület megrongálódott, köztük egy kilencemeletes lakóépület, valamint egy szálloda. 

Csernyihiv megyében legalább egy halottja van az orosz tüzérségi támadásnak – közölte Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai megye kormányzója a Telegramon. Szinyehubov azt is közölte, hogy Harkiv megyében 57 település kötelező evakuálását rendelték el, és a lakosság kitelepítését a helyi hatóságok és önkéntesek segítségével kezdik meg. 

A The Guardian cikke szerint Oroszország és Ukrajna drónokkal támadta meg egymást csütörtök este és péntek reggel. Az ukrán légierő tájékoztatása szerint Oroszország 37 iráni típusú Shahed kamikaze drónt és három rakétát lőtt ki. 

A harci műveletek eredményeként 33 shahed drón lőttek le Kirovohrad, Odessza, Herszon, Mikolajiv és Harkiv régiókban. 

Moszkvában a védelmi minisztérium közölte, hogy 16 ukrán hatástalanítottak Oroszországon belül: 15-öt a dél-volgográdi régió felett, amelyek legközelebbi része körülbelül 300 kilométer van a kelet-ukrajnai frontvonalaktól. Újabb drónt lőttek le a belgorodi határvidéken – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban egy orosz csapás öt embert, köztük egy hároméves gyereket sebesített meg – mondta Oleg Szinegubov kormányzó.

 

18:44

Menekülnének a fiatalok Ukrajnából, de helyzetük reménytelen

18:20

Újabb harctéri sikerekről számoltak be az oroszok

Harmincnégy csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, sorozatvetőkkel és drónokkal az orosz hadsereg az elmúlt hét folyamán tengeri drónokat összeszerelő ukrán üzemekre, valamint fegyver-, hadfelszerelés- és üzemanyagraktárakra és ukrán katonai alegységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeire is – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A március 2. és 8. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésben az összes frontszakaszon orosz előretörésről számoltak be, 102 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett. Ezek közül 65 ellentámadás Avgyijivka környékén hiúsult meg.

Az orosz összesítés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán csaknem 7300 katonát veszített, akik közül a legtöbben, több mint 2860-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 24 ukrán katona adta meg magát.

16:10

Folytatódik a szájkarate – Putyint támadja a lett miniszterelnök

Ismét az orosz elnököt bírálta Evika Silina lett miniszterelnök. A bírálat nem új keletű, ugyanis a balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország vezetői  az ukrajnai invázió leghangosabb kritikusai közé tartoznak, immár két éve. A kommunikációjukkal – paradox módon – saját védelmük megerősítésére törekedtek – írja a Bloomberg.

A múlt hónapban például a balti hatóságok azt mondták, hogy 11 embert vettek őrizetbe egy összehangolt „hibrid hadműveletben” való részvétel gyanúja miatt, az akció célja a feszültség szítása és Ukrajna támogatásának gyengítése volt. 

Putyin szereti terrorizálni a környező országokat a választások előtti időszakban. Egy szenvedélybeteg szomszéd mellett élünk, nem tudjuk megjósolni következő cselekedetét

– mondta Silina a Latvijas Rádiónak adott interjújában. 

15:01

Még idén elindulhat Ukrajnában az e-pénz tesztelése

14:15

Kegyelmet osztogatott nőnap alkalmából Vlagyimir Putyin

14:10

A románok nem ismerik el az orosz választás eredményét

A román külügyminisztérium nem ismeri el legitimnek az orosz hatóságok által 2014 óta illegálisan elcsatolt vagy megszállt ukrajnai területeken tartandó orosz elnökválasztást, a román állampolgárokat pedig eltanácsolja attól, hogy megfigyelőként vegyenek részt a voksoláson.

A tárca a jövő hét végén tartandó oroszországi elnökválasztással kapcsolatos, pénteken kiadott közleményében rámutat: 

nem fogja elismerni az Ukrajnához tartozó Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon régióban, a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában rendezendő voksolás eredményét. 

A román külügyi tárca megerősítette: határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

12:05

Oroszországi munkára toboroztak embereket Indiában, végül az ukrán frontra vitték őket

Az indiai hatóságok több embert őrizetbe vettek olyan embercsempész-hálózathoz való tartozás gyanújával, mely jól fizető oroszországi munkát ígérve valójában az orosz hadsereg ukrajnai háborújához toborzott embereket. A tájékoztatás szerint a központi nyomozóiroda (CBI) emberei 13 körzetben tartottak razziát és többeket kihallgattak. Megállapították továbbá, hogy az emberkereskedők elsősorban a közösségi oldalakon, illetve a YouTube videómegosztón keresztül toboroztak érdeklődőket "jól fizető oroszországi munkára".

A jelentkezőket azonban, akaratuk ellenére, az ukrajnai frontra szállították 

– emelték ki a közleményben, hozzátéve, hogy már legalább 35 ilyen esetről tudni.

A gyanúsítottak közül a CBI négy embert nevezett meg, köztük egy dubaji székhelyű munkaközvetítő cég tulajdonosát, Faiszal Hánt. Maga Hán az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, tavaly novemberben és decemberben 16 indiai állampolgárnak segített Oroszországba jutni, ám miután megtudta, hogy klienseit a frontra szállítják, "véget vetett a közvetítésnek".

12:02

Fordulat jöhet? Zelenszkij találkozik Erdogannal Törökországban

Az ukrán elnök március 8-án találkozik a török ​​államfővel, Recep Tayyip Erdogannal Törökországban – közölte a török ​​elnökség X nevű platformon. A közlemény szerint a két vezető az orosz–ukrán háborúról, a fekete-tengeri gabonaegyezményről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd pénteken. 

A The Kyiv Independent emlékezetet a cikkében, hogy gabonamegállapodást először Törökország és az ENSZ közvetítéssel született meg 2022 júliusában, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonáját exportálhassa az orosz invázió alatt  is. Moszkva 2023 júliusában ezt a megállapodást egyoldalúan felmondta, így Ukrajna augusztusban új fekete-tengeri folyosót indított Oroszország részvétele nélkül.

Erdogan február 4-én Szocsiba látogatott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassa a gabonaszerződés részleteit is. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Erdogan közölte, hogy rövid időn belül megoldást kell találni az egyezség helyreállítására.

12:00

Emmanuel Macron az ukrán front összeomlására számít és fenyegetőzik

Folytatja kommunikációs offenzíváját a francia elnök. Emmanuel Macron tegnap találkozott az ellenzéki vezetőkkel, és elmondta nekik, hogy az orosz csapatok a következő hónapokban áttörhetik az ukrán vonalakat. A L’Independant cikke szerint elővett egy térképet, és megmutatta a lehetséges útvonalakat Kijevbe és Odesszába.

A beszámoló után pedig kijelentette, hogy ha ez megtörténik, 

nem lesznek vörös vonalak Franciaország számára.

Macron tegnap fogadta az Elysee-palotában Maia Sandut, Moldova elnökét, átvette tőle egy állami kitüntetést, és aláírt vele egy védelmi együttműködési megállapodást. Az aláírt megállapodás jogi keretet teremt a jövőbeni katonai kiképzéshez, a rendszeres párbeszédhez és hírszerzési információcseréhez. Nyáron megnyílik egy francia védelmi misszió Kiyinyovban, hogy segítsen felmérni az ország szükségleteit és megkezdeni a tárgyalásokat a lehetséges fegyverszerződésekről – közölte a francia védelmi minisztérium. Macron szerint a megállapodás mutatja az ország eltökéltségét a védelem és a segítségnyújtás iránt.

10:53

Valami készül Moszkvában az amerikaiak szerint

A moszkvai nagy csoportulások elkerülésére kéri az amerikai állampolgárokat az amerikai nagykövetség, mert információi szerint szélsőségesek hamarosan támadást hajthatnak végre az orosz fővárosban.

A nagykövetség már többször sürgette az amerikaiakat, hogy azonnal hagyják el Oroszországot, ám nem árult el további részleteket a fenyegetés természetéről. Ugyanakkor azt tanácsolják az állampolgáraiknak, hogy kerüljék a tömeget és figyeljenek oda a környezetükre – írja a Reuters.

A tájékoztatás szerint a nagykövetség figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amely szerint 

szélsőséges csoportok hamarosan támadást intézhetnek nagy tömegek, köztük koncertek ellen. 

Ezért a következő 48 órára azt tanácsolják az amerikaiak számára, hogy kerüljék a tömeget.

ukrajna volodomir zelenszkij orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek